Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Nagyobb beruházásra lenne szükség a légszennyezés kezelésére Magyarkanizsán

2021.03.10
13:21
2021.03.12
14:44
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt hetekben Magyarkanizsán ismét a közbeszéd tárgya lett a Tisza-parton elhelyezkedő Visa-Prom Kft. kéménye által kibocsátott sűrű füst. A helyiek a közösségi oldalakon keresztül kerestek válaszokat. Sajtótájékoztatót tartottak az illetékesek.
Pannon RTV/Molnár Ádám

A magyarkanizsaiak körében már évek óta téma a Visa Prom Kft. fafeldogozó üzeme és az azzal összefüggő esetleges légszennyezés. Az elmúlt hetekben több alkalommal is sűrű, fekete füst szállt fel a vállalat kéményéből. Ezt a helyiek többször szóvá is tették a közösségi oldalakon.

Horváth András, projektmenedzser, Visa-Prom Kft., Magyarkanizsa: „A mi gyárunk semmiben sem különbözik a lakossági fafűfésű kályhák tüzelési módjától, tehát kizárólag fával fűtünk, azzal a különbséggel, hogy nálunk nagyobb mennyiségben folyik a tüzelés, de ez nem azt jelenti, hogy bármivel is nagyobb az emissziója, mint a lakossági kályhának, amit bármelyik polgártársunk használ.”

A sajtótájékoztatón az illetékesek elmondták, pár évvel ezelőtt az önkormányzattal karöltve már beszereztek egy részecskeszűrőt az említett kéményre, amivel a hamut ki tudják szűrni, azonban a füst megmarad.

Kovačević Milan, tulajdonos, Visa-Prom Kft., Magyarkanizsa: „Az elmúlt hónapban, vagy 40 napban javítottuk a faaprítógépet, és valamivel sűrűbb, nagyobb mennyiségű füst volt tapasztalható, abból az okból kifolyólag, hogy az emberek nagyobb darabokból álló hulladékot égettek, továbbá, mert a gép javításon esett át és a fahulladék nedves is volt.”

A gyárlátogatáson a polgármester elmondta, hivatalosan semmilyen panasz nem érkezett az önkormányzathoz az említett problémával kapcsolatban. Hozzátette, a gyárban egyébként folyamatosak a környezetvédelmi ellenőrzések.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Tudni kell azt, hogy egészségügyi szempontból nem lépik túl azt a határértéket, ami most pillanatnyilag a szerbiai törvények szerint megengedett, ezért is történt meg 5-6 évvel ezelőtt az a beruházás, ami magát a szemcséket szűri ki a füstből, tehát most, amit látnak, az valóban a tüzelésből eredendő füst, amit a cégvezetők elmagyaráztak és körbejártak.”

Az illetékesek elmondták, a szóban forgó kazán az 1960-as évek óta üzemel a gyárban, megoldást egyértelműen egy új kazán beszerzése hozna. A beruházás több millió eurós lenne, így a vállalat egyedül nem tudná finanszírozni. Hangsúlyozták, hogy ők is a probléma megoldásán dolgoznak, de ehhez támogatásra van szükségük.

Magyarkanizsa
füst
légszennyezés
hamu
Visa Prom Kft.
Kovačević Milan
Horváth András
Fejsztámer Róbert

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:48, Frissítve: 18:58

Kiderült, mi okozhatta a budapesti kórháztüzet

Tűz ütött ki vasárnap reggel a budapesti Szent Imre kórházban, a lángokat a tűzoltók kora délelőttre eloltották. A tűzben egy ember meghalt. A kórház sürgősségi osztálya átmenetileg nem fogad betegeket.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.