Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Nagyobb beruházásra lenne szükség a légszennyezés kezelésére Magyarkanizsán

2021.03.10
13:21
2021.03.12
14:44
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt hetekben Magyarkanizsán ismét a közbeszéd tárgya lett a Tisza-parton elhelyezkedő Visa-Prom Kft. kéménye által kibocsátott sűrű füst. A helyiek a közösségi oldalakon keresztül kerestek válaszokat. Sajtótájékoztatót tartottak az illetékesek.
Pannon RTV/Molnár Ádám

A magyarkanizsaiak körében már évek óta téma a Visa Prom Kft. fafeldogozó üzeme és az azzal összefüggő esetleges légszennyezés. Az elmúlt hetekben több alkalommal is sűrű, fekete füst szállt fel a vállalat kéményéből. Ezt a helyiek többször szóvá is tették a közösségi oldalakon.

Horváth András, projektmenedzser, Visa-Prom Kft., Magyarkanizsa: „A mi gyárunk semmiben sem különbözik a lakossági fafűfésű kályhák tüzelési módjától, tehát kizárólag fával fűtünk, azzal a különbséggel, hogy nálunk nagyobb mennyiségben folyik a tüzelés, de ez nem azt jelenti, hogy bármivel is nagyobb az emissziója, mint a lakossági kályhának, amit bármelyik polgártársunk használ.”

A sajtótájékoztatón az illetékesek elmondták, pár évvel ezelőtt az önkormányzattal karöltve már beszereztek egy részecskeszűrőt az említett kéményre, amivel a hamut ki tudják szűrni, azonban a füst megmarad.

Kovačević Milan, tulajdonos, Visa-Prom Kft., Magyarkanizsa: „Az elmúlt hónapban, vagy 40 napban javítottuk a faaprítógépet, és valamivel sűrűbb, nagyobb mennyiségű füst volt tapasztalható, abból az okból kifolyólag, hogy az emberek nagyobb darabokból álló hulladékot égettek, továbbá, mert a gép javításon esett át és a fahulladék nedves is volt.”

A gyárlátogatáson a polgármester elmondta, hivatalosan semmilyen panasz nem érkezett az önkormányzathoz az említett problémával kapcsolatban. Hozzátette, a gyárban egyébként folyamatosak a környezetvédelmi ellenőrzések.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Tudni kell azt, hogy egészségügyi szempontból nem lépik túl azt a határértéket, ami most pillanatnyilag a szerbiai törvények szerint megengedett, ezért is történt meg 5-6 évvel ezelőtt az a beruházás, ami magát a szemcséket szűri ki a füstből, tehát most, amit látnak, az valóban a tüzelésből eredendő füst, amit a cégvezetők elmagyaráztak és körbejártak.”

Az illetékesek elmondták, a szóban forgó kazán az 1960-as évek óta üzemel a gyárban, megoldást egyértelműen egy új kazán beszerzése hozna. A beruházás több millió eurós lenne, így a vállalat egyedül nem tudná finanszírozni. Hangsúlyozták, hogy ők is a probléma megoldásán dolgoznak, de ehhez támogatásra van szükségük.

Magyarkanizsa
füst
légszennyezés
hamu
Visa Prom Kft.
Kovačević Milan
Horváth András
Fejsztámer Róbert

Most

17:40, Frissítve: 17:46

A Fidesz kiáll Szerbia EU-csatlakozása mellett

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak.
17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 17:56

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.
15:47, Frissítve: 17:37

Elstartolt a 19. Vajdasági Szabadegyetem

130 vajdasági és Kárpát-medencei fiatal érkezett a kishegyesi Kátai tanyára, ahol a héten őket is érintő gazdasági, politikai és társadalmi témákról hallhatnak előadásokat.

Népszerű