Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nagyszabású fásítás az Oromhoz tartozó Újfaluban

2020-02-11
16:35
2020-02-24
16:50
Forrás
Pannon RTV
3500 darab fehér nyárfacsemetét ültettek el az Oromhoz tartozó Újfaluban. Az akcióban a Vajdaság Erdei Közvállalat munkatársai mellett a helyiek és az oromi általános iskolások is részt vettek.

Az oromi Arany János Általános Iskolában ismeretterjesztő előadással készültek a gyerekeknek. A fő téma az erdő volt, annak fontossága és megmentésének lehetősége. Papp Izolda, tanuló, Arany János Általános Iskola, Orom: „Filmet néztünk róla, és a tanárok is tartanak mindig ezzel a témával kapcsolatban előadásokat, hogy az állatoknak minél több helyük legyen az életre. A fák is az oxigéndús levegőért felelősek, és hogy minél jobb életünk legyen a földön.”

Pannon RTV

Az előadás után Újfaluban már nagyban folyt a munka. Konc István szerint a helyiek örülnek az új facsemetéknek. Már régóta próbálják visszaállítani az egykor itt lévő erdős területet. Konc István, Újfalu: „Nagyon örülök neki, mivel már nem először csináljuk, volt mikor télen is dolgoztunk a fásításon, sajnos, sok fa nem maradt meg. Vagy mi voltunk a bűnösök, vagy nem volt elég mélyen elültetve, vagy valami más gond volt. Nagyon örülök neki, hogy ez most létrejött, hogy újra befásíthatjuk a falut.”

Pannon RTV

Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke elmondta, a mindössze 100 lelket számláló Újfaluban az első erdősítés még 1962-ben történt, de azt a kilencvenes években kiirtották. Ezt az állapotot szeretnék most visszaállítani. „2009-ben döntött úgy a helyi közösség, hogy felvállaljuk, hogy fásítjuk ezt a területet és mintegy 2000 fával meg is kezdtük. Aztán folytattuk 2016 után, de viszont elég nagy falat ez számunkra, hiszen ekkora területet gondozni a helyi közösségnek nincs hozzá ereje, se megfelelő mechanizációja és most jött egy jó alkalom.”

Pannon RTV

A munka java részét a Vajdaság Erdei Közvállalat végezte, akik a facsemetéket is biztosították. Kókai Roland, igazgató, Vajdaság Erdei Közvállalat: „Ez 21,4 hektár erdőterület, amit a szerbiai kormány a Vajdaság Erdei Közvállalat rendelkezésére bocsátott 2016-ban, és ez erdő terület szerencsére, és ezért tudtuk ilyen gyorsan megoldani és befásítani ezt a területet. Körülbelül 3500 fehér nyárfát ültettünk el.”

A Vajdaság Erdei Közvállalat jelenleg 130 ezer hektár erdős részen gazdálkodik és szeretnék a jövőben ezt a számot növelni, ezért kérésre facsemetéket adományoznak az intézményeknek, szervezeteknek és községeknek is.

fásítás
zöld
Vajdaság Erdei Közvállalat
Orom
Magyarkanizsa

Most

16:39, Frissítve: 16:45

Brnabić Lajčakkal egyeztetett

Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Ana Brnabić szerb kormányfő.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.