Ugrás a tartalomra
útépítés
Pannon RTV

Nagyszabású felújítási munkálatok Belgrádban

2017-09-11
10:05
2017-10-04
12:35
Forrás
Pannon RTV
A nyárnak vége, a megkezdett felújítási munkálatok azonban még folynak Belgrádban, és óriási fennakadásokat okoznak. Városszépítés, vagy a tavaszi helyi önkormányzati választások előkészületei?

Óriási felújítási hullám kezdődött a nyáron Belgrádban. Minden fontosabb csomóponton útlezárások és elterelések vannak. A Slavija körforgalma, Vuk Karadžić szobra, a Branko-híd vagy a híres Kalenić piac környéke mind-mind szinte megközelíthetetlen. A városvezetés szerint ezek az utcák és terek már régóta felújításra vártak, míg mások szerint a tavaszi belgrádi választásokat készítik így elő a politikusok.

Számos akadályon kell magát keresztül verekednie annak a Belgrádba érkezőnek, aki a Szent Száva templomot akarja meglátogatni. A szerb főváros legfontosabb pontjain felújítások folynak, így igencsak meg kell küzdenie a közlekedéssel annak, aki Belgrád egyik jelképét szeretné látni. Siniša Mali polgármester türelemre intette a helyieket, szerinte ezek elengedhetetlen munkálatok voltak.

Nemcsak az utcákat és az utakat újítják azonban, hanem egyre több kis zöldövezetet alakítanak ki a városban. Ezek a parkocskák felüdülést nyújtanak a főváros betonrengetegében. Goran Vesić városi menedzser aláhúzta, a zöldterületek kialakítását a városvezetés nagyon komolyan veszi: „Szeretném Önöknek elmondani, hogy ebben az évben a belgrádi parkok rendezésére körülbelül 600 millió dinárt különítettük el, ami mintegy ötmillió eurót jelent, és régóta nem fordítottak erre ennyi pénzt. Eddig, vagyis az utóbbi 3,5 évben 53 játszóteret, 22 szabadtéri edzőpályát és 20 zöldfelületet és parkot alakítottunk ki, és az év végéig további 17 zöldterületet építünk.

A belgrádiak viszont nem örültek egyöntetűen a felújításoknak. Éppen az iskolakezdés előtt változott meg például a buszok útvonala, egyes villamosjáratok pedig ideiglenesen megszűntek. Olyan is volt, hogy a helyieket nem értesítették arról, hogy hétfőtől lezárják az utcát, és reggel már nem a megszokott útvonalon vagy a megszokott tömegközlekedési eszközzel juthatnak el a munkahelyükre.

Járókelő: „Rendben van, hogy felújítják a várost, és ennek ebben az időszakban van itt az ideje, de nagyon nagy a tömeg, és nem tudunk időben odaérni, ahová indultunk.”

Belgrádi lakos: „Nagy a tömeg, késünk az iskolából, minden központban lévő iskola érintett, főleg a Harmadik Gimnázium. Sok a késés, és szerintem ezt igazolni kellene.”

Járókelő: „Szerintem ez szuper. Mit gondolnék? Ha javítani akarnak, hogy jobb legyen, akkor az nagyon jó.”

Belgrád polgármestere szerint a felújítások még körülbelül másfél hónapig tartanak, és a főváros lakói, illetve a látogatók is zavartalanul közlekedhetnek a megújult utcákon.

Belgrád
felújítás
útépítés
Siniša Mali

Most

23:33, Frissítve: 00:12

Közvita a vajdasági közmédia műsorairól

A vajdasági közmédia műsorairól tartott közvitát csütörtökön este Szabadkán a Vajdasági RTV Műsortanácsa. Pancsova és Temerin után a szabadkai volt a harmadik, a zárórendezvény Újvidéken lesz.
23:23, Frissítve: 00:34

Győzött a Partizan

A Partizan labdarúgói 2:1-es győzelmet arattak a Young Boys csapata felett az Európa Liga B csoportjának ötödik fordulójában. A Partizan bejutott a kieséses szakaszba az Európa Ligában.
22:23, Frissítve: 00:12

„Szeretném, ha lennének barátaim”

Tavaly karácsony óta nincs áram a bajmoki Bošković család házában. Öten élnek együtt egy háztartásban. Három gyermekük van, de hamarosan újabb babával bővül a család.
21:54, Frissítve: 00:33

BATE Boriszov - Crvena Zvezda 0:0

A belgrádi együttes gól nélküli mérkőzést játszott Fehéroroszországban. Ezzel növelte esélyét, hogy tavaszra is a nemzetközi porondon szerepelhessen.

Népszerű

A termálfürdő helye

Új termálfürdő épül Topolyán

A közbeszerzési eljárás megtörtént, az engedélyeket kiadták, így minden készen áll ahhoz, hogy egy új termálfürdő épüljön Topolyán.
Horgosi Szüreti Napok

Szüreti Napok Horgoson

Kiállításmegnyitókkal kezdődtek a 28. Horgosi Szüreti Napok rendezvényei. A sportversenyekkel és gyermekprogramokkal tarkított eseményre külföldről is érkeztek vendégek.