Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Napi több száz turistát vonz a rózsaszín víz

2020.08.08
14:45
2020.08.08
18:11
Forrás
Pannon RTV
Naponta több száz belföldi turista rohamozza meg a mintegy kétezer négyzetméteres, sós vizű pacséri tavat.

Egyrészt azért, mert a szerbiaiak számára idén szinte teljesen elérhetetlenné vált a tenger, másrészt pedig, mert híre ment, hogy a rózsaszín víz kifejezetten gyógyhatású. A nátrium-klorid mellett lítium, jód, bróm, kén és fluor is található a pacséri termálvízben.

A parkolóban végeláthatatlan kocsisor, sőt már buszokkal is jönnek a turisták.

Igen kellemes, 28-29 fokos, a Pannon-tengernek is elkeresztelt pacséri tó vize. Ilyenkor, a járványügyi helyzetre való tekintettel, legfeljebb hatszázan tartózkodhatnak a pacséri fürdő területén. Szombaton, a kora délelőtti órákban már több mint négyszázan voltak. Magyar szót szinte alig lehetett hallani, a legtöbb a belföldi vendég, akik Szerbia minden részéből érkeztek.

Korábban sok magyarországi vendég is volt, most azonban - a határkorlátozás miatt - legtöbb a belgrádi, a közép- és dél-szerbiai turista, de Vajdaság-szerte is híre ment a pacséri sós, gyógyvizes, rózsaszín tónak. Míg a szerbiai turisták most kezdik felfedezni Pacsért, mint idegenforgalmi úti célt, addig a környékbeliek már évek óta visszatérő vendégek. Sokan gyógyulni járnak ide. Sebők Valéria rendszeresen eljön férjével Radanovácról.

"A férjemnek térdműtéte volt, és akkor inkább a gyógyulás szempontjából jövünk ide, mert olyan információink vannak, hogy nagyon jó hatása van az ízületekre, és az ilyen műtét utáni relaxálásra."

Dunja Popović Obrenovacról érkezett családjával. Azt mondja, a pacséri csoda bőven kárpótolja az idén elmaradt tengerparti nyaralást.

"Itt semmivel sem rosszabb, mint a tengeren. A víz sós, azt hihetjük, hogy a tengeren vagyunk. Egzotikus lett ez az úti cél az idén, eddig nem is tudta senki, hogy ilyen létezik Szerbiában, most viszont igazi attrakció lett. Főleg maga a tó vizének színe miatt. És végső soron szép ez a vidék, miért ne látogatnánk ide?"

Obrenovacról buszokkal is jönnek turisták Pacsérra. Renata Milošević egy nagyobb társasággal érkezett.

"A víz színe vonzott ide bennünket először, hogy eljöjjünk és megnézzük. Aztán minden egyéb. Mert valóban meglepődtünk, nem számítottunk arra, hogy ilyen szép lesz."

A koronavírus-járvány következtében nem nagyon tudnak az emberek külföldre utazni, így most minden nap telt ház van a pacséri fürdőben. Ez mindenképpen a falu előnyére válik, egyre több a szálláskiadó is - mondta Szabolcski Szabolcs, a pacséri helyi közösség elnöke.

"A faluban az apartmanok száma az elmúlt időben megnövekedett, most körülbelül 50-60 férőhely az biztos, ami a vendégek rendelkezésére áll. Információink szerint ez jó előre be is telt, tehát sokan lefoglalták már szeptember közepéig az apartmanokat, sok apartman tele van, de még folyamatosan nyitnak újakat az emberek, látnak benne lehetőséget, és folyamatosan ilyen tevékenység felé terelik el a vállalkozásukat."

A belépőjegy ára 300 dinár, gyermekeknek 4–14 éves korig 200 dinár, a családi jegy ára pedig 600 illetve 800 dinár. Mindennap 10 és 20 óra között várják a látogatókat, aki 18 óra után érkezik, csak fél árat, azaz 150 dinárt fizet.

Pacsér
Pacséri Gyógyfürdő
turisták
tömeges
Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű