Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Napok óta nagyon szennyezett a levegő Szabadkán

2021.11.15
19:33
Forrás
Pannon RTV
Az észak-bácskai városban esténként olyan magas a részecskekoncentráció, hogy jobb nem tartózkodni a szabad levegőn, és a szakemberek szerint a szellőztetés sem ajánlatos.

Több napja egészségtelen kategóriába sorolható a levegőminőség Szabadkán. A városban a domináns szennyezőanyag a szálló por, illetve angol rövidítéssel PM 10-es és PM 2,5 mikrométer átmérőjű részecskék. Ezek a dízel motorokból származó részecskékből, lebegő hamuból, ásványi porból tevődnek össze - mondják a szakemberek. A levegő minőségére az időjárás is kihat, szeles, csapadékos napokon sokkal alacsonyabb a szennyezettség. Szabadkán két mérőállomás van, az egyik a legforgalmasabb útkereszteződésnél, a Pátria szálló mellett található.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Mirjana Bonić, vegyészmérnök, Közegészségügyi Intézet, Szabadka: „El kell mondanom, hogy városunkban az év folyamán a levegőben előforduló szennyező anyagok koncentrációja változó. Ősszel és télen átlagosan magasabb a szennyező részecskék koncentrációja, mint a nyári időszakban. Ez azért van, mert a nyár folyamán a domináns szennyező forrás a közlekedés, a téli hónapokban pedig ehhez jönnek még az egyéni fűtési rendszerek.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Minél kisebbek a szennyező részecskék, annál messzebbre tudnak eljutni, és annál mélyebbre kerülnek az ember tüdejébe. A fokozott légszennyeződés akár az egészséges embereknél is okozhat kellemetlen tüneteket. Ez általában felső légzésszervi irritációval indulhat – mondja dr. Pajor Margit doktornő. Okozhat könnyezést, kaparó érzést a torokban, esetleg fulladó érzést, köhögést és légszomjat is kiválthat.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dr. Pajor Margit, általános orvos: „Erre különösen érzékenyek a szívbetegek, akik koszorúér megbetegedéssel élnek, vagy pedig akiknek szívmegterhelési kardiomiopatiában. Különösen érzékenyek a tüdőbetegek, akár az asztmások, akiknél asztmatikus rohamot is kiválthat egy-egy ilyen nagy koncentrációjú szén-dioxid, szén-monoxid, kén-monoxid tartalom.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szakember hozzátette, fokozottan kell figyelniük a várandós kismamáknak, de a 14 évnél fiatalabb gyerekek is érzékenyek, mert a tüdejük még fejlődésben van. A szennyezett levegő káros hatással van a kültéri munkát végző emberekre, és azokra a sportolókra, akik szabadtéri edzéseken vesznek részt.

Szabadka
légszennyezés

Most

20:58

Újabb melegrekord dőlt meg

Ismét megdőlt a magyarországi napi melegrekord; Bács-Kiskun megyében csaknem 40 fokot is mértek - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.

Népszerű