Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Naponta két liter vizet mindenkinek - Felvonulássorozat indult Nagybecskereken

2021.08.01
11:34
2021.08.01
17:59
Forrás
Pannon RTV
Mintegy száz autós, motoros és kerékpáros vett részt szombat este a Nagybecskerek utcáin megtartott tiltakozó felvonuláson. A demonstráció rendőri közreműködés mellett, incidens nélkül zajlott.
Pannon RTV/Idei Sándor

A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz emberi szükségletre való használata. Az önkormányzat 2015-ben egy magáncéggel kötött szerződést, de az általuk kiépített vízgyár nem teljesítette az elvárásokat. Ma sorsára van hagyva.

Miroslav Samardžić, politológus: „A kezdetektől fogva világos volt, hogy ebből nem lesz semmi. Több technológiai szakember is rámutatott erre a kezdetektől fogva. Végül, amikor bizonyossá vált, hogy a berendezés képtelen egészséges ivóvizet biztosítani, a polgármester kénytelen volt ezt a szerződést felbontani.”

A tiltakozásnak van egy rövid távú, konkrét követelménye. Az, hogy segítsenek azokon, akik nem bírnak palackozott vizet vásárolni.

Bekim Rukeci, aktivista, Nagybecskereki Akció, ZRAK polgári egyesület: „Két liter vizet minden nagybecskereki számára, ami az ENSZ által is előírt orvosi minimum – ez az, ami létszükséglet. Ebben a városban is élnek emberek, akik az élet peremén élnek, nem vásárolhatják a vizet, az ő gyerekeik csapvizet isznak.”

A tiltakozások mindaddig folytatódnak, amíg a polgárok első követeléseit nem teljesítik. A következő felvonulást jövő szombatra tervezik.

víz
ivóvíz
vízellátás
ivóvízellátás
felvonulás
tiltakozás

Most

19:35

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz Szlovákiában a Sajó folyóba. A feljelentést megtették, a rendőrség nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban.
19:32, Frissítve: 19:47

Eltévedt lövedékek

Baráth László Eltévedt lövedékek című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.
18:40, Frissítve: 19:08

Bombariadók egész Belgrádban

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben is.

Népszerű