Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Ne vezess az érettségi esten!

2019-05-09
15:27
2019-05-09
19:16
Forrás
Pannon RTV
Erre figyelmeztetik a fiatalokat, ugyanis minden nyolcadik halálos baleset okozója az alkoholfogyasztás Szerbiában.

Az áldozattal járó balesetek több mint fele pedig a fiatal sofőrök figyelmetlensége miatt történik meg. A belügyminisztérium kezdeményezésére az érettségizőket külön figyelmeztetik a közlekedés veszélyire.

A temerini Vida Dávid általában gyalogosan és kerékpárral közlekedik, de kipróbálta már az autóvezetést is. Az idén érettségiző középiskolás szerint a fiatalok nem veszik komolyan a közlekedésben rejlő veszélyeket: „Hogy ne hajtsanak, amikor részegek, oda kell figyelni, hogy hol megy át, hol nem megy át, zebrán, hogy nem kell átvágni, mert történhet bármi.”

 

Az előírások megszegése sokszor tragikusan ér véget. Milan Srdić fiatal labdarúgó védőfelszerelés és bukósisak nélkül indult útnak motorjával. Szabálytalanul előzött, amikor nekiütközött a szembe jövő járműnek. Kerekesszékbe kényszerült, azóta a fiatalok tájékoztatásának szenteli életét. A Szerbiai Paraplégiás és Kvadriplégiás Mozgássérültek Egyesülete tagja: „Manapság a biztonságos közlekedés legnagyobb ellensége az alkoholfogyasztás, a gyorshajtás, a biztonsági öv mellőzése, valamint a védőfelszerelés nélküli motorozás.”

Napi szinten átlagosan 3500 ember hal meg közlekedési balesetben a világon - ez ugyanannyi mintha naponta 7 utasszállító repülőgép zuhanna le. A szerencsétlenségek számát illetően hasonló a helyzet Vajdaságban is. Dragan Bjeljac, a temerini önkormányzat Közlekedésbiztonsági Tanácsa elnöke: „A balesetek legtöbb áldozata 15 és 30 év közötti, tehát fiatal sofőrökről van szó. Az áldozatok csaknem harmada éjfél és reggel hat között szenvedett balesetet a temerini utakon, olyankor, amikor a legkevesebb jármű közlekedik. A legtöbb halálos kimenetelű baleset pénteken történt, a legtöbb könnyű és súlyos sérülést pedig szombaton szenvedték el a szerencsétlenségek áldozatai.”

2014-ben három újvidéki fiatal az érettségi bálról hazafelé tartott, amikor beléjük rohant egy piroson áthaladó autó. A végzősök halála óta a belügyminisztérium minden évben megrendezi az Érettségi elnevezésű projektet. Ivan Ember temerini rendőrparancsnok-segéd: „A projekt célja a megelőzés, ami a garázdaságot és az erőszakos viselkedést illeti az érettségizők körében. Ettől azonban szélesebb körű akcióról van szó, érintjük az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás veszélyeit, valamint a biztonságos közlekedést is ismertetjük.”

A belügyminisztérium és a Köztársasági Közlekedésbiztonsági Ügynökség projektjében legutóbb a temerini érettségizőket figyelmeztették arra, hogy az érettségi bálra gyalogosan, tömegközlekedéssel vagy taxival menjenek.

baleset
alkoholfogyasztás
előadás
Temerin

Most

08:50, Frissítve: 09:06

Gyilkosság és öngyilkosság Kruševacon

Lelőtte feleségét és annak testvérét szombaton délelőtt egy kruševaci kávézó teraszán az 57 éves M.J., majd elmenekült a helyszínről - áll a szerb belügyminisztérium közleményében.
08:44

Bojkott mellett döntött az ellenzék

A választások bojkottja mellett döntött szombati ülésén a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt és az Együtt Szerbiáért szervezet egyesülésével létrejött Egyesült Demokrata Párt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.