Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Négynapos programsorozattal készülnek a Dužijanca szervezői

2022.08.10
15:34
2022.08.10
16:40
Forrás
Pannon RTV
A csütörtöki nyitónapon, napközben kézműves vásárral, este pedig irodalmi esttel várják az érdeklődőket.

Pénteken és szombaton este nyolckor tambura zenétől lesz hangos Szabadka főtere. Az aratóünnepség egyik fő momentuma minden évben az ünnepi szentmise, amit Szent Teréz-székesegyházban tartanak vasárnap. Ilyenkor a szokások szerint az aratás befejezésével hálát adnak az idei búzatermését és az első lisztből készült kenyérért.

A vasárnapi szentmise után díszes ruhákba öltözve vonulnak végig a város központjáig, ahol átadják a megszentelt kenyeret a város polgármesterének.

Marinko Piuković, a Dužijanca Bunyevác Horvát Egyesület igazgatója: "Vasárnap, a Dužijanca ünnepén a körmenet kilenc órakor indul a templomtól, és a Kéri templomtól a székesegyházig tart a menet. A Belgrádi úton, majd a Zágráb utcán, a Petőfi Sándor utcáig, a körforgalomig, majd a katedrális felé fordulva. Ez idő alatt a közlekedés szabályozva lesz, a forgalom és a buszjáratok menetrendje, és a buszközlekedés is az ünnepi felvonulás menetének időpontjához igazodik majd."

Dužijanca
program
aratás
ünnepség

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.