Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nekünk, magyaroknak feladatunk van

2022.10.06
07:45
2022.10.06
16:37
Forrás
Pannon RTV
Az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról, továbbá az aradi vértanúkról emlékeztek meg Adán a Damjanich-emlékműnél. Az eseményen az alkalmi műsort követően a megemlékezés koszorúit helyezték el az egybegyűltek.

A településen 2011-ben állítottak szobrot Damjanich Jánosnak, aki a szabadságharc legendás alakja volt. Tettei máig élnek a magyarság köztudatában - hangzott el az eseményen.

Szollár Ádám, tag, Vajdasági Magyar Szövetség: „Fiatalként azt látom a megemlékezéseken, hogy ami a múltban történt, az kihat minden vajdasági magyarnak a jelenére is. Ahhoz, hogy mi most életvitelszerűen tudjunk itt élni ahhoz kellett az őseink harca. Mindenféleképpen fontos, hogy a fiatalok is eljárjanak az ilyen és ehhez hasonló megemlékezésekre, rendezvényekre.”

Az alkalmi műsoron a Vadvirág Hagyományápoló Kör tagjai előadták Palágyi Lajos Aradi Vértanúk című versét.

A megemlékezés szónoka Rigó Pál Zsófia, a Magyar Összefogás jelöltje ünnepi beszédében hangsúlyozta, október 6-a sötét, ugyanakkor erőteljes eseménye a magyarság múltjának.

Rigó Pál Zsófia, jelölt, Magyar Összefogás: „Nekünk, magyaroknak most feladatunk van. Az a feladatunk, hogy hűek maradjunk mindazokhoz, akik előttünk életüket adták a szabadságért. Most szabad a megemlékezés, szabad megélni az identitásunkat, a nyelvünket, a kultúránkat. Vállaljuk a múltunkat, vállaljuk a jelenünket, hogy legyen jövünk. Vállaljuk a kereszténységünket, vállaljuk a magyarságunkat. Minden lélek számít.”

Az esemény zárásaként az emlékezés koszorúit helyezték el a szobornál a jelenlévő pártok, civil szerveztek és egyesületek képviselői.

Ada
1848-49-es forradalom és szabadságharc
1848/49
aradi vértanúk
aradi vértanú

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű