Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nem állt le az élet a Torontálban

2021.04.11
14:11
2021.04.11
16:13
Forrás
Pannon RTV
A járványhelyzet alatt is folyamatos a fazekas műhely működése a kisoroszi Torontál szórványközpontban.

A Torontál legnagyobb rendezvénye - immár két évtizede - a népművészeti tábor, amelyen minden nyáron 80-100 gyerek szokott részt venni. A járványhelyzet miatt tavaly rövidítve ugyan, de sikerült megőrizni a folytonosságát.

Talpai Sándor: "Ahogy tavaly is voltak tervek és elgondolások, úgy az idénre is a programokat szervezünk és szeretnénk végbe is vinni. Éppen egy programfüzetet adtunk ki, a Szórványközpont, ami a környező települések és községek programjairól is szól. Sajnos, már vannak olyan rendezvények, amelyek nem lettek végbe víve."

A szórványközpontot folyamatosan építik, bővítik, és igyekeznek új tartalmakkal gazdagítani.

"A fazekasműhely az működik, most még csak az hiányzik, hogy ezeket a tárgyakat értékesíteni is tudjuk. Ebből a szórványközpont, vagy ez a szórványközpont csak akkor bír megmaradni, ha lesznek saját forrásai és működtetni tudjuk. Mert az is igaz, hogy nem számíthatunk mindig pályázati pénzekre."

Pannon RTV

A Torontál napjainkban sem teljesen kihalt. A fazekas műhelyében ugyanis főállásban dolgozik egy fazekasmester.

Kormányos Erzsébet: "2019-ben alkalmam adódott, hogy itt a Torontálnál újonnan nyílt fazekasműhelybe elhelyezkedjek. És azóta itt a Torontál fazekasműhelyében dolgozom. Ez, hát egy ilyen mesebeli jóformán, mesebeli álom, amire egyszerűen nem is gondoltam, hogy ez majd valóra válik."

Kormányos Erzsébet munkáit meg lehet tekinteni, vásárolni is lehet.

"Tányérokat, ebédlőszervizeket, aztán boroskancsókat, poharakat, bögréket, hasonló dolgokat készítek. Tehát tálalásra való edényeket. Nagyon jó lehet őket használni. Mikroba is lehet használni. Tehát haladunk a korral."

A szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyar közösség kulturális életének központja.

Kisorosz
Torontál
fazekasműhely

Most

18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű