Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Nem árválkodnak az árvácskák Törökbecsén

2020-11-19
12:59
2020-11-19
15:33
Forrás
Pannon RTV
30 ezer árvácskapalántával díszítik a település virágágyásait. Az akciót több éve a helyi Komunalac Közvállalat végzi.

Tizennégy éve, hogy egész évben virágok ezrei lepik el a zöldterületeket Törökbecsén, kilenc éve pedig annak, hogy ősszel is ültetnek. A téli hónapokban különféle színű árvácskák ékesítik a település bejáratánál lévő körforgalmat, a mozi épülete előtti kertecskét, a Tisza-sétányt, emellett pedig a település központjában lévő 400 négyzetméteres ágyást is, ahol a földbe mintegy 4000 palánta kerül.

Galetin Piroska: „Ezekben gyönyörködünk, nem csak én, úgy gondolom bárki, aki erre sétál. Ez igen kedvező, valahogy az embert felvidítja ebben a szomorkás világban.”

Gazdaságossági céllal az árvácskapalántákat a helyi Komunalac Közvállalat udvarában lévő fóliákban nevelik ki.

Molnár Erika, alkalmazott, Komunalac Közvállalat, Törökbecse: „Az árvácskák ültetése a vállalatban kezdődik, azzal, hogy magokat vetünk a kis műanyagcsészékbe, és azután a virágágyásokba kerülnek, amikor már a növények olyan 3-4 cm magasak. A virágágyásokat először is madzaggal kihúzzuk, hogy a sorok szépek legyenek, és akkor kezdünk a virágok színével játszani. Hogy ilyen perzsaszőnyeget kapjunk belőlük.”

Az árvácskák ültetését három éve kiterjesztették a községhez tartozó Beodra-Karlovára, Kumánra, valamint Bocsárra is. A legtöbb palánta Törökbecsét díszíti.

Sofija Blažin, kertészmérnök, Komunalac Közvállalat, Törökbecse: „Harmincezer árvácskát ültettünk a zöld övezetekbe. Ebből mintegy tizennyolcezret Törökbecsén. Arra törekszünk, hogy a zöld övezeteink szépek legyenek, hogy a helyiek, akik erre sétálnak, jól érezzék magukat, különösen a virágágyások közvetlen közelében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy évről évre fejlesszünk, azzal a céllal, hogy a tevékenységünk, sikeresebb, szebb legyen.”

A bánáti községben idén a 30 ezer árvácskából 18 ezer a törökbecsei, 4 ezer a kumáni, 6 ezer a beodra-karlovai és 2 ezer a bocsári kertecskékbe került.

árvácska
Törökbecse
palánta
virágágyás
akció
Komunalac

Most

07:41, Frissítve: 08:14

Összefogással Olivér gyógyulásáért

A bajmoki Pál Gajódi Olivérnek szerte a világon akadnak jóakarói, akik kisebb-nagyobb adományaikkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a lassan egy éves kisfiú megkapja azt, amire a legnagyobb szüksége van: egy génterápiás kezelést.
19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.