Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Nem lesznek kőolajfúrások Ludason

2020.06.10
17:51
2020.06.28
09:23
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a ludasi gazdákat, így közösen sikerült megakadályozniuk a kőolajfúrásokat.

A Vajdasági Magyar Szövetség sikeresen helytállt a ludasi lakosok támogatása szempontjából, hiszen közös erővel sikerült megakadályozniuk azt, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat megszerezze a helyiek földterületeit - hangzott el tegnap este azon a lakossági fórumon, amelyet a ludasi helyi közösség épületében tartottak.

A cég eddig 4 olyan gazdát keresett fel, akinek földterületét birtokba kívánja venni, azonban a helyiek attól tartanak, hogy a fúrások következtében az utak tönkremehetnek, a közelben lévő földekben károk keletkezhetnek és a mindennapos zajok megbolygathatják a megszokott csendes életüket. Szabó György visszautasította az ajánlatot. „Több okból kifolyólag, mivel ott van a házamtól egy jó 100 méterre. Nem hiányoznak ők nekünk. Ez egy nyugodt falu, nyugodt környezet, nyugodt környék.”

A fúrás komoly bajt okozhat a Ludasi-tó állatállományában, a víz minőségében és növelheti a talajszennyezést - hangzott el az eseményen. Kovács Gábor, alelnök, Közösségfejlesztő Egyesület, Ludas: „A templomtól, a ludasi Szent Katalin-templomtól, ami több mint 200 éves, 150-200 méterre van, és a Ludasi-tó vizes világától is 150-200 méterre van. Egy annyira lehetetlen környezetet, helyszínt találtak ezek a szakemberek ezeknek a munkálatoknak a kivitelezésére, amit mi nem tudunk támogatni.”

Az eseményen részt vett dr. Pásztor Bálint, a VMSZ szabadkai listavezetője. Azt hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség mindig az emberek oldalán áll, és nekik az az érdekük, hogy a Ludasi-tó és annak környéke megmaradjon olyan idegenforgalmi és természetvédelmi területnek, amilyen eddig volt. „Már januárban kiadtunk egy közleményt, amiben a támogatásunkról biztosítottuk a helyieket és leszögeztük benne, hogy önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten mindent megteszünk a helyiek érdekeinek a védelméért. Itt, Ludason, a természetvédelmi terület peremén található gyakorlatilag az a hely, ahol a Szerbiai Kőolajipari Vállalat kőolaj-kitermelést szeretne folytatni.”

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, a továbbiakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a ludasiak érdekei és igényei érvényesüljenek.

Ludas
gazdák
lakossági fórum
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
kőolajfúrás
Szerbiai Kőolajipari Vállalat
Választások 2020

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.