Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Népzenei koncertek a Kukoricafesztiválon - Vonósok, tamburások, citerások és furulyások

2021.10.11
22:12
Forrás
Pannon RTV
A hétvégén Magyarkanizsán a Kukoricafesztivál keretében tartották a vajdasági népzenészek gálaműsorát. Vonósok, tamburások, citerások léptek a színpadra, de furulyaszót is hallhatott a közönség.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A tapasztalat azt mutatja, hogy térségünkben egyre több fiatal kezd el zenélni, így tovább adva a hagyományokat. A zene összetart. Van aki előadja, van aki eltáncolja és van aki csak hallgatja. A hétvégén Magyarkanizsán megtartott XVI. Nemzetközi Kukoricafesztiválon vajdasági népzenészek léptek fel. 13 csapat, közel 40 fellépőjének előadását hallhatta a nagyérdemű.

A Czéczó Banda tagjai a vajdasági Tisza mente különféle helységeiből verbuválódtak zenekarrá, ahol a „cécó” szót a házibálakra, alkalmi mulatságokra használták. A fiatalok hivatásuknak tartják szülőföldjük népzenei hagyatékának megismertetését és népszerűsítését, nem feledkezve meg arról sem, hogy vidékükön a tamburát nem csak a falvakban és a tanyákon használták.

A Pendergő tamburazenekar 2015-ben alakult meg a Szegedi Tudományegyetemen tanuló bácskai tamburásokból, akik régi ismeretségből és barátságból összeálltak egy zenekarrá.  A zenekar célja a dunántúli és alföldi magyar tamburamuzsika népszerűsítése és bemutatása, hogy ez a zene napjainkban is megállja a helyét.

Míg a tambura egyre közkedvelté válik térségünkben, addig a furulya kezd a háttérbe szorulni - vallja a temerini Lukács Imre. Elmondása szerint egyre kevesebb helyen szólal meg a furulyaszó.

A magyarkanizsai eseményre az óbecsei Fokos zenekar már évek óta visszajáró fellépő. Szeretnék megmutatni a fiataloknak, hogy a népzene, a népi kultúra nem a múlt, nem egy múzeumi darab, hanem igenis élő.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Vajdaságban a népzene iránti szeretet egyre több embert ér el. A szabadkai Juhász zenekar a legismertebb vajdasági népzenei együttesek közé nőtte ki magát az elmúlt húsz év alatt. Juhász Gábor, a zenekar vezetője elmondta, Vajdaságban a népzenét végre a neki járó helyen kezelik.

A vajdasági népzenészek egyre több helyen tudnak bemutatkozni, fellépni, úgy Vajdaságban, mint Magyarországon. Ennek köszönhetően pedig egyre több helyre jut el az általuk előadott zenei érték.

Átadták a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában Budapesten. A tíz kitüntetett között népzenész, néprajzkutató, kékfestő, néptáncos előadóművész, népdalénekes, valamint népi ékszer- és öltözetkészítő is van. A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak.

Junior Prima díjat kapott Cseszák Zsombor, a Fokos zenekar prímása is, akivel Juhász Gábor beszélgetett.

Magyarkanizsa
Kukoricafesztivál
Vonósok
tamburások
citerások
furulya
Klima Döníz
énekes
Czéczó Banda
Csonka Balázs
prímás
Pendergő zenekar
Lukács Imre
népzenész
Szerda Balázs
tag
Fokos zenekar
Juhász Gábor
vezető
Juhász zenekar

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.