Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Nincs vezetékes víz az emeleti lakásokban Nagybecskereken

2020.07.01
13:29
2020.07.01
17:33
Forrás
Pannon RTV
Február végén újból próbaüzembe helyezték a nagybecskereki vízkezelő üzemet, a polgármester pedig bejelentette, hogy hamarosan megszüntetik a vezetékes víz fogyasztását tiltó rendeletet.
Pannon RTV/Lukács Attila

Sokan azt remélték, hogy végre megoldódik a dél-bánáti város vízellátása. Ehelyett, most a nyári forróságban, az emeleti lakásokban semmilyen víz sincs.

Nagybecskereken ötven éve keresik az egészséges ivóvíz biztosításának a módját, de továbbra is palackozott vizet vásárolnak vagy az egyetlen öko-kút előtt várakoznak az emberek. Közben változtak az ivóvíz minőségével kapcsolatos előírások is. Akkor voltak a legközelebb a megoldáshoz, amikor az önkormányzat szerződést kötött egy német társasággal.

Zoran Dedić, újságíró: „2012 decemberében ittam a Wassertechnik által megtisztított vízből. A pilóta-berendezésben ott volt velem a kollégám is, amikor a német cég mérnöke megkínált bennünket a vízzel. Akkor azt hittük, hogy végre megindul a vízgyárnak az építése, de csakhamar felbontották a szerződést. Gyorsára új beruházókat találtak, de bebizonyosodott, hogy amit összecsapnak - az kusza lesz.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az egészséges ivóvíz az alapvető előfeltétele a tisztálkodásnak és az egészségnek. Ez most, a járványhelyzet idején hatványozottan fontos.

Miroslav Samardžić, aktivista, Nagybecskereki Szociális Fórum: „Nincsen elegendő nyomás, különösen a tömbházak felsőbb emeletein a koronavírus-járvány kellős közepén. A város időnként több órán keresztül víz nélkül maradt. Víz nem volt szombaton, a választások előtti napon sem.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskerekiek mintha beletörődtek volna sorsukba. A Polgári Fordulat civil egyesület fórumokon próbálja majd „felrázni” a közvéleményt.

Dušan Kokot, elnök, Polgári Fordulat civil egyesület: „Vissza kell hozni a közvéleménybe ezt a problémát. Folyamatosan beszélni kell róla. Ez az első tribün a sorban, amelyeket a Polgári Fordulat szervezni fog. Annak reményében, hogy valamilyen megoldást találjunk. Hogy világos javaslat szülessen, hogy kikecmeregjünk az immár 16 éve tartó tébolyból.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz fogyasztása. A vízgyárat magáncég építette. Az elmúlt két-három év alatt a próbaüzemeltetésnél tovább nem jutottak. Egyes szakemberek már az építkezés kezdetén arra figyelmeztettek, hogy a kapacitása nem elegendő egy közel 80 ezres város szükségleteire.

Nagybecskerek
vízkezelő
vízgyár
üzem
vezetékes
ivóvíz
fogyasztás

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.