Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Nincs vezetékes víz az emeleti lakásokban Nagybecskereken

2020-07-01
13:29
2020-07-01
17:33
Forrás
Pannon RTV
Február végén újból próbaüzembe helyezték a nagybecskereki vízkezelő üzemet, a polgármester pedig bejelentette, hogy hamarosan megszüntetik a vezetékes víz fogyasztását tiltó rendeletet.

Sokan azt remélték, hogy végre megoldódik a dél-bánáti város vízellátása. Ehelyett, most a nyári forróságban, az emeleti lakásokban semmilyen víz sincs.

Nagybecskereken ötven éve keresik az egészséges ivóvíz biztosításának a módját, de továbbra is palackozott vizet vásárolnak vagy az egyetlen öko-kút előtt várakoznak az emberek. Közben változtak az ivóvíz minőségével kapcsolatos előírások is. Akkor voltak a legközelebb a megoldáshoz, amikor az önkormányzat szerződést kötött egy német társasággal.

Zoran Dedić, újságíró: „2012 decemberében ittam a Wassertechnik által megtisztított vízből. A pilóta-berendezésben ott volt velem a kollégám is, amikor a német cég mérnöke megkínált bennünket a vízzel. Akkor azt hittük, hogy végre megindul a vízgyárnak az építése, de csakhamar felbontották a szerződést. Gyorsára új beruházókat találtak, de bebizonyosodott, hogy amit összecsapnak - az kusza lesz.”

Az egészséges ivóvíz az alapvető előfeltétele a tisztálkodásnak és az egészségnek. Ez most, a járványhelyzet idején hatványozottan fontos.

Miroslav Samardžić, aktivista, Nagybecskereki Szociális Fórum: „Nincsen elegendő nyomás, különösen a tömbházak felsőbb emeletein a koronavírus-járvány kellős közepén. A város időnként több órán keresztül víz nélkül maradt. Víz nem volt szombaton, a választások előtti napon sem.”

A nagybecskerekiek mintha beletörődtek volna sorsukba. A Polgári Fordulat civil egyesület fórumokon próbálja majd „felrázni” a közvéleményt.

Dušan Kokot, elnök, Polgári Fordulat civil egyesület: „Vissza kell hozni a közvéleménybe ezt a problémát. Folyamatosan beszélni kell róla. Ez az első tribün a sorban, amelyeket a Polgári Fordulat szervezni fog. Annak reményében, hogy valamilyen megoldást találjunk. Hogy világos javaslat szülessen, hogy kikecmeregjünk az immár 16 éve tartó tébolyból.”

A magas arzéntartalom miatt Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz fogyasztása. A vízgyárat magáncég építette. Az elmúlt két-három év alatt a próbaüzemeltetésnél tovább nem jutottak. Egyes szakemberek már az építkezés kezdetén arra figyelmeztettek, hogy a kapacitása nem elegendő egy közel 80 ezres város szükségleteire.

Nagybecskerek
vízkezelő
vízgyár
üzem
vezetékes
ivóvíz
fogyasztás

Most

19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.