Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nőtt Magyarkanizsa község önkormányzatának a bevétele

2019-09-26
17:30
2019-09-26
18:17
Forrás
Pannon RTV
366 millió dinár volt Magyarkanizsa község önkormányzatának a bevétele az idei év első félévében, ami 10 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A kiadások viszont 1,2 százalékkal növekedtek a tavalyi évhez képest, így az első félévben az önkormányzat 356 millió dináros kiadással számolt – többek között erről is szó volt a képviselő-testület mai ülésén.

Kisebb vitát váltott ki a képviselők körében a költségvetés eddigi megvalósulásának napirendi pontja, ugyanis a községi bevételek legtöbb százaléka adókból származik, amely összesen 220,9 millió dinárt tett ki az első félévben. Pakai Tamás, az önkormányzat pénzügyi és költségvetési főosztályának vezetője az ülésen elmondta, összesen 386 millió dinárból gazdálkodhattak az említett időszakban.

Pakai Tamás, pénzügyi és költségvetési főosztályvezető, Magyarkanizsa: „A legjelentősebb az adókból származó bevétel, 220,9 millió dinár valósult meg. Ezen a csoporton belül a munkabérek utáni adó 98,6 millió dinárral, a vagyonadó összértékben 74 millió dinárral, a javak és a szolgáltatások utáni adó 12,5 millió dinárral. A második jelentős csoport a más hatalmi szintekről származó átutalások, tehát a tartományi és a köztársasági pénzek, ez 57,4 millió dinárral valósult meg.”

Az is kiderült az ülésen, hogy 2012 óta például a vagyonadóból származó bevétel a háromszorosára nőtt, míg a munkabérek utáni adóból származó összeg csökkent. A kőolaj járulék is a felére esett, vagyis a 2012-es 156 millió dinár helyett az önkormányzat csupán 70 millió dinárt kap az illetékes kőolaj-kiemelő vállalattól. Fejsztámer Róbert polgármester a költségvetés állásáról elmondta, a kiadások jelentős része beruházásokra és az intézmények működtetésére lettek fordítva.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „A hat havi megvalósulásból az tűnik ki, hogy egyrészről sikerült úgy egyensúlyban tartanunk az első fél évben a költségvetést, hogy tudtunk beruházásokat, befektetéseket elindítani, főként természetesen pályázatok útján, tartományi, köztársasági és európai uniós segítséggel, amihez mindig az önkormányzat 10-20, vagy 30 százalékos önrészt biztosított. Másrészről pedig tudtuk biztosítani mind az intézményeink, mind a civil szervezeteink, a szociális intézményeink, a sport egyesületeink működését ebben a periódusban.”

Az ülésen a képviselők mindezek mellett döntöttek az idei évi nyilvános elismerések odaítéléséről is, miszerint Pro Urbe Érdeméremben az idei évben Kiss-Iván Anna, horgosi nyugdíjas részesül a közösségért tett eddigi sok éves odaadó munkájáért.

Magyarkanizsa
Pakai Tamás

Most

07:10, Frissítve: 07:21

Ma van pünkösd vasárnapja

A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. A pünkösd a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.
21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.

Saját felelősségünkre utazhatunk Görögországba

A szerbiai Köztársasági Egészségbiztosítási Alap arra figyelmeztet, hogy ha a görög partoknál egy szerbiai állampolgár megfertőződik koronavírussal, a kezelési költségeit nem állja az állam.