Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Óbecsén már most válogatják és préselik a szemetet

2020.11.17
15:45
2020.11.17
17:40
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint bő két év múlva lakat kerül az óbecsei Botra szemétlerakóra, ennek ellenére több beruházás is zajlik a telepen.
Pannon RTV/Rácz László

Az újítások bevezetésével azt szeretné elérni a Tiszamente Kft., hogy a bezárás után a regionális hulladéklerakóra történő szállítás minél olcsóbb legyen.

Pannon RTV/Rácz László

Kartonokat tömörítenek Óbecsén a Botra szeméttelepen, így kevesebb helyet foglal és olcsóbb is az újrahasznosítható szemét szállítása. Várhatóan két év múlva bezár a telep Óbecsén, onnantól a nagykikindai regionális hulladéklerakóra kell majd szállítani a szemetet. A várható bezárás ellenére a kommunális vállalat több beruházásra is költött: fásítással szélvédett övezetet alakított ki a telep körül, műhely épült a gépek karbantartására, egy új csarnokban pedig válogatják és préselik a szemetet. Fejes Zoltán, igazgató, Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft.: „Ezek a beruházások arra szolgálnak, hogy mi tudjuk itt a szekunder alapanyagot, amit elkezdtünk szétválogatni, tovább szétválogatni. Annyival kevesebbet kell majd vinni a regionális depóniára, annyival tudunk majd megspórolni pénzt, amit nem kell fizetni a tárolásért Nagykikindán.”

Pannon RTV/Rácz László

A becslések szerint a községben évente 20 ezer tonna szemetet szállítanak a Botrára. Ha majd Nagykikindára kell vinni ezt a hulladékot, az akár évente félmillió euróba is kerülhet. Több szakértő szerint is az óbecsei kommunális vállalat azzal, hogy egy újrahasznosító központot alakít ki a bezárás előtt álló szeméttelepen, kiváló példája a társadalmi felelősségvállalásnak. Velimir Cvejanov, szerkesztő, Reciklaža portál: „Ők már most úgy dolgoznak, hogy készen várják be azokat a dolgokat, amelyek aktuálisak lesznek, ha majd elérkezik a pillanat. Ezeket a pillanatokat a gyakorlatban, a mi országunkban halogatják, de a Tiszamenténél nyilvánvalóan nem így gondolkodnak, hanem felkészülnek a két év múlva esedékes változásokra.”

Pannon RTV/Rácz László

A Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. az építési törmelék és a biohulladék újrahasznosítását is szeretné megoldani a közeljövőben.

Óbecse
szemét
hulladék
Válogatás
préselés
Botra
szemétlerakó
Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft.
Fejes Zoltán

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű