Ugrás a tartalomra

Óbecsére gurult a kis gömböc

2020.10.01
12:19
2020.10.01
17:27
Forrás
Pannon RTV
Az óbecsei Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör több éve szervez népmesemondó versenyt a község általános iskolásainak.

161 éve, szeptember 30-án született Benedek Elek mesegyűjtő és meseíró. 2005 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Ebből az alkalomból több mint 40 gyermek versengett az óbecsei Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör közös szervezésében megtartott mesemondó versenyen szerdán. A produkciókat háromtagú zsűri értékelte.

Magyar Zsófia színinövendék, Óbecse: „Nagyon fontosnak tartom mindenekelőtt, hogy értelmezzék a szöveget, amit mondanak, korban megfelelő legyen, hozzájuk illő, figyelek a beszédművészetre is, hogy érthető legyen, jól halljam, minden mondatot külön halljak, és tudjam én is értelmezni.”

Idén a legtöbb versenyző a negyedikesek és az ötödikesek mezőnyében volt. Szalma Viola kedvenc meséje A kis gömböc.

Szalma Viola, 5. osztályos tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Azért szeretem, mert anyukám kiskorom óta meséli nekem, nagyon vicces, és a figurák is ötletesen meg vannak rajzolva.”

Valamikor Kulcsár Sarolta is mesemondó volt, most zsűrizett a versenyen. Kedvenc gyerekkori meséje a Világszép Nádszál kisasszony volt.

Kulcsár Sarolta, osztálytanító, Péterréve: „Minden gyermeknek van egy ilyen meséje, és nagyon fontos, hogy ez kialakuljon már a gyermekkorban. Ezért a szülő a felelős, a pedagógus a felelős, hogy megmutassuk a gyermekek számára azt az utat, ahol ők ezt bejárják, ahol elvarázsolódnak abban a mesevilágban, ami számukra aztán azt a jövőt és élményvilágot jelenti, amit majd át kívánnak adni a saját gyermekeik számára.”

A könyvtárban megtartott mesemondó verseny a budapesti Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásával és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével valósult meg.

Óbecse
Népkönyvtár
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
népmesemondó
verseny
Benedek Elek

Most

07:27, Frissítve: 07:39

A nap, ami csak négyévente jön el: február 29

Február az év legfurcsább hónapja. Nemcsak azért, mert rövidebb a többinél, hanem azért is, mert négyévente az egész naptárt megbolondítja: februárban van ugyanis a szökőnap, hivatalosan a szökőév toldaléknapja.
07:14, Frissítve: 07:21

A haltenyésztés új irányvonalai

A klímaváltozás okozta vízhiány, a halbetegségek, valamint a madarak okozta károk keserítik a haltenyésztők mindennapjait – hallatszott el az ágazatban dolgozók nemzetközi konferencián Nagybecskereken.

Népszerű