Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Odaítélték Szabadka díszpolgári címét és a Pro Urbe-díjakat

2022.07.07
13:55
2022.07.07
19:35
Forrás
Pannon RTV
Somogyi Sándor, a közgazdasági és mezőgazdasági tudományok doktora érdemelte ki idén Szabadka díszpolgári címét.

Az önkormányzati képviselők egyhangúlag szavazták meg a díszpolgári cím és a Pro Urbe-díjak odaítélésére tett javaslatokat. A testület emellett két fontos szabályozási terv módosítását szavazta meg, valamint négy közvállalat programjának módosításáról és személyi kérdésekről is döntött. Az ülésen húsz napirendi pontot vitatott meg és fogadott el Szabadka Város Képviselő-testülete a mai, 24. rendes ülésén.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A városrendezési tervjavaslatok megvitatásakor Miroslav Milojević, Szabadka Polgári Mozgalmának frakcióvezetője azt nehezményezte, hogy a szűkebb városközpontban még mindig nincs korlátozva a közlekedés. Követendő példaként Szegedet, Eszéket, Baját hozta fel: „Sok autót hajtanak be a városközpontba. Például a Radić fivérek utcán keresztül a valamikori Zvezda mozitól a múzeum felé haladva szinte be kell lőni az irányt, hogy a jármű elférhessen a két autósor között. Mert itt a Parking vállalat is korlátozó tényező.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A parkolás valóban egyre nagyobb probléma a városban, ezért már foglalkoznak a megoldásával, viszont nagyon sokba kerül, és köztársasági, illetve tartományi eszközökre lesz hozzá szükség – mondta Veljko Vojnić.

Veljko Vojnić, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, Szerb Haladó Párt: „Ma már van rá lehetőségünk, hogy a parkolást kihelyezzük a városközpontból föld feletti garázsok építésével. Ma személyesen és nyilvánosan kértem meg a Parking Kommunális Közvállalat igazgatóját, hogy próbáljanak meg műszaki megoldást találni több ilyen épület felépítéséhez az üres városi telkeken.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A napirenden szereplő két szabályozási tervmódosítás egyike a Tito marsall sugárút és a Frangepán utca közötti városrész rendezésével foglalkozik, ahol az újonnan épülő tömbházak magassága nem haladhatja majd meg a környéken lévő két iskola magasságát. A másik terv a Radić fivérek utca megóvására vonatkozik.

Nágel János, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ezt a történelmi jelentőségű utcát, ami Szabadka történelmi örökségének a része, és védett utca, ebben az alakban kell megőrizni, amiben most van. Tehát itt a módosítás után nem lesz lehetőség arra, hogy épületeket bontsanak le.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Szabadkai Képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a díszpolgári cím és a Pro Urbe-díjak odaítélésére vonatkozó javaslatokat is. Így szeptember elsején professzor emeritus Somogyi Sándor, a közgazdasági és mezőgazdasági tudományok doktora veheti majd át Szabadka Város díszpolgári címét. Pro Urbe-díjban Josip Ivanović, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, Murényi Mátyás karmester, zenepedagógus és Miroslav Vojnić Hajduk Marača koreográfus részesül.

Szabadka
VKT
Somogyi Sándor
Veljko Vojnić
Nágel János

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:21

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.
20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.