Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Olvassunk és tanuljunk nyelveket strandolás közben

2019-07-02
09:05
2019-07-02
16:39
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken a gyerekek körében is népszerű Lombok alatt a Strandon elnevezésű rendezvényen az érdeklődők a környéken élő nemzetek nyelvével is megismerkedhetnek.

A hetedik alkalommal megszervezett eseményen a strandolók könyveket kölcsönözhetnek, illetve nyelvi kurzusokon vehetnek részt. A rendezvényegyüttes az újvidéki Városi Könyvtár és a Heror Media Pont ügynökség közreműködésével valósulhatott meg.

Az olvasni vágyók több mint ezer könyv közül válogathatnak a strandon lévő könyvtárban, valamint a nyomtatott sajtó legfrissebb számait is átböngészhetik. Dragan Kojić, igazgató, Városi Könyvtár, Újvidék: „A könyvek, újságok és folyóiratok kölcsönzésének egyetlen feltétele a mosoly, hogy egy kicsit viccelődjek is, illetve egy személyi okmány. Lehet az akár a könyvtár tagsági kártyája is, vagy bármely egyéb személyazonosságot igazoló okmány. Fontos tudni azt is, hogy itt minden szolgáltatás ingyenes.”

A kínálatban a nemzeti kisebbségek nyelvén megjelenő könyvek és folyóiratok is megtalálhatóak. A gyerekek számára rövid tanfolyamokat szerveznek, amelyek során szlovén, szlovák, illetve magyar nyelvet tanulhatnak. Nataša Heror, szervező, Heror Media Pont Ügynökség: „A harmadik hét a magyar nyelv és kultúra jegyében fog zajlani és a gyerekek ekkor több mint száz szavat tanulhatnak meg. Szombaton megtartjuk a jól ismert tudásfelmérő kvízt is, ami vagy itt a strandon a könyvtárban, vagy ha az idő is megengedi, valahol a természetben lesz.”

A legszorgalmasabb gyerekeket jutalomban is részesítik.

A könyvtárban dolgozók szerint a kurzusok nagyon hasznosak. „A gyerekek több, mint száz szót tanulnak meg, és tényleg meg is tanulják. - mondja Aradi Vladimir Huba. - Soknak hangzik, de egy hét alatt ezt megtanulják. Pár év után, ha visszajönnek, elmondják, hogy voltak Magyarországon és tudták, hogy egyes szavak mit jelentenek.”

A rendezvény megszervezését a városi önkormányzat és a tartományi kormány is támogatja. Dalibor Rožić, az újvidéki Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja: „Tanúi vagyunk annak, hogy ha együtt dolgozunk, eredményesek vagyunk. A kulturális intézmények és a civil szervezetek együttműködése minőségesebb tartalmakat eredményez, és ez az egyik legjobb példája annak, hogyan szervezzünk minőségi kulturális programokat.”

Az idei rendezvényen külön hangsúlyt fektetnek a szlovén nyelv megismertetésére, így az érdeklődők az esemény egész időszakában részt vehetnek szlovén nyelvet oktató kurzusokon.

strand
Újvidék

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.