Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Önálló iskolákban kezdik meg a tanévet az elsősök Zenta községben

2020.06.26
11:47
2020.06.26
16:47
Forrás
Pannon RTV
Közel 200 elsős kezdi meg a következő tanévet Zenta községben. Egyedül a tornyosi Tömörkény István Általános Iskola elsős osztályának a kialakítása bizonytalan, hiszen kevesebb mint 15 főről van szó.

A tornyosi első osztállyal kapcsolatban az illetékesek már elindították a jogi procedúrát, hogy önálló osztályként nyithassák meg.

A Tisza-menti településen a tavalyi évben változás történt az iskolák terén, hiszen az eddigi nagy iskolaközpont korábbi formájában megszűnt létezni, és önálló iskolák alakultak ki helyette.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskolának összesen 428 diákja van. Szeptemberben három magyar nyelvű tagozatot indítanak: két osztályt normál tagozaton, egyet pedig a sajátos nevelési igényű gyermekek részére. Összesen 44 elsős diák kezdi meg a tanévet szeptembertől az intézményben.

Gallusz Gabriella, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola tanítója: „Ebből nekem 20-as létszámú osztályom lesz majd. Őszintén, nem tudom, hogy mit jelent ez a szám. Ez attól függ, hogy a gyerekek milyen képességekkel érkeznek meg az első osztályba. Nagy szeretettel várjuk őket, és meglátjuk, hogy mit tudunk velük megvalósítani.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az iskola egy teljes körű felújításon esett át az előző tanévben. A munkálatok miatt a diákokat a másik két iskola fogadta be, azonban szeptemberben a megújult épületbe térhetnek vissza, amelyet már az elsős diákok is megtekinthettek.

Tandari Ferenc, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola igazgatója: „Volt már az elsős diákjainkkal találkozónk, két alkalommal is. Először a szülőkkel jöttek, második alkalommal pedig csak a gyerekeknek volt foglalkozás.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A városon belül további két iskola várja az elsősöket. A Stevan Sremac Általános Iskolában két magyar és egy szerb tagozatot alakítottak ki. A Petőfi Sándor Általános Iskolához két épület tartozik. A városon belüli, központi épületben két magyar és egy szerb osztályt indítanak, míg a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály kihelyezett tagozaton egy magyar osztály lesz.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Perpauer Attila, Zenta Községi Tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja: „A falusi iskolánk, a Tömörkényi István Általános Iskola, három épületből áll. A központi, tornyosi épületében egy magyar tagozat indul. Itt sajnos kevesebb, mint 15 fő. Megindítottuk a jogi procedúrát, a 15 főnél kisebb tagozatok jóváhagyására, valamint a két kihelyezett tagozatunkon, Keviben és Bogarason is, 1-1 magyar osztály indul meg. Ezek osztatlan, azaz kombinált tagozattal indulnak meg.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenta községben egy nagy általános iskolaközpont működött 2019 nyaráig, amelyhez összesen 7 épület tartozott. A szétválasztásról tavaly márciusban döntött a Községi Képviselő-testület, azonban csak júliusban lépett érvénybe a döntés.

A 2019/2020-as tanév, ahogyan fogalmaztak, egy átmeneti időszak volt, hiszen a végérvényes döntés már az iratkozás után született meg. Így a 2020/2021-es tanév lesz az első olyan év, amikor önálló iskolaként működnek majd az épületek.

Zenta
Thurzó Lajos Általános Iskola
Perpauer Attila
Tandari Ferenc
iskolakezdés

Most

18:55, Frissítve: 19:12

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.