Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Óriási és látványos ünneplés Újvidéken

2022.01.14
11:22
2022.01.14
16:41
Forrás
Pannon RTV
Monumentális színpad, fények, zene, színészi játék - óriási, szabadtéri, összművészeti előadással ünnepelte Újvidék, hogy Európa kulturális fővárosa lett.
Pannon RTV/Juhász Géza

A hivatalos nyitóceremóniát követően a vajdasági kormány épületéhez épített színpadon mutatkoztak be az újvidéki művészek, több mint 60-an. A program 20 óra 22 perckor kezdődött, 2022-re utalva, a címe pedig Zeniteum volt, utalva a zenitre, vagyis a tetőpontra.

Pannon RTV/Juhász Géza

A műsor végén egyenesen a világűrbe kapcsoltak, ahonnan asztronauták küldték el üdvözletüket.

A ceremóniát követően koncertek sora vette kezdetét a város több pontján.

Pannon RTV/Juhász Géza

Újvidék hivatalosan is Európa kulturális fővárosa. A tervek szerint az év folyamán 1500 kulturális rendezvényen 4000 hazai és külföldi művész fog szerepelni.

Pannon RTV/Juhász Géza

Kiállítást szerveztek az újvidéki M Stúdióban Idő és a világmindenség néven, amely a tér és az idő értelmezését járja körbe. Ez is része az Európa Kulturális Főváros programsorozatnak.

Pannon RTV/Juhász Géza

A hivatalos megnyitó első része a Szerb Nemzeti Színházban volt, ahol egy zenés-táncos előadás keretében röviden végigvezették a közönséget a címév programívein. A megnyitóünnepség műsorszámai is Újvidék multikulturális mivoltát tükrözték.

Nemanja Milenković, igazgató, Újvidék 2022 - Európa Kulturális Fővárosa: „Amikor ez a város ápolta a kultúrát, volt ő Szerb Athén és Európa kulturális fővárosa. Csak amikor gondozta és fejlesztette a kultúrát, belefektetve, akkor fejlődött szociálisan, politikailag és gazdaságilag is. Amikor Európa ápolja a kultúrát csak akkor fejlődik, akkor jó hely mindenki számára. Akkor eutópia.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az újvidékiek többsége a kulturális színtér felvirágoztatását reméli az évtől.

„Azt várom, hogy sokkal több esemény legyen, mint amennyi általában volt, habár volt eddig is, nem lehet mondani, hogy nem, de valahogy most valószínűleg több lesz. Most csak a világjárvány engedje meg, hogy ez teljes kapacitásában megvalósuljon, és mindenki részt tudjon venni benne” - mondta az egyik férfi.

Pannon RTV/Juhász Géza

A szabadtéri nyitóünnepséget a Tartományi Képviselőház tövében felállított hatalmas színpadon tartották. A Zeniteum című előadás jelképesen rámutatott, hogy tudomány és művészet nélkül nincs kultúra, és az előkészület évei után a határ a csillagos ég.

Sok helyi lakos számára a címév elismerése annak, amit egyébként is éreznek városuk iránt.

„Először is nagyon büszke vagyok, hogy született újvidéki vagyok, és hogy ezt hivatalosan is kivártuk, még ha mindig is a kultúra fővárosa voltunk az országunk számára. Tehát a büszkeség az, amit mindenekelőtt érzek” - nyilatkozta az egyik nő.

Pannon RTV/Juhász Géza

Vannak, akik szkeptikusak a cím kapcsán, de remélik, hogy pozitív hozadéka lesz.

„Nem tudom. Lehet, hogy nem egyeznék azzal, hogy épp Európa kulturális fővárosa, sok mindent kéne itt még javítani, de azért szép a rendezvények miatt. Sok még a tennivaló, hogy kulturális főváros legyen” - fogalmazott az egyik fiatal.

Habár gazdag tartalom várta az érdeklődőket, a kedvezőtlen járványügyi helyzet megfelezte a látogatók számát.

Újvidék
Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa
nyitóceremónia

Most

17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 16:48

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.
15:47, Frissítve: 17:37

Elstartolt a 19. Vajdasági Szabadegyetem

130 vajdasági és Kárpát-medencei fiatal érkezett a kishegyesi Kátai tanyára, ahol a héten őket is érintő gazdasági, politikai és társadalmi témákról hallhatnak előadásokat.

Népszerű