Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Oromiak Ötödik világtalálkozója

2022.08.07
11:51
2022.08.07
15:04
Forrás
Pannon RTV
Színes programokkal készültek a szervezők a szombat délután megtartott V. Oromi Világtalálkozóra, amely iránt nagy volt az érdeklődés.

Könyvbemutató, futballmérkőzés, főzés, Oldtimer kiállítás, kirakodóvásár, bűvész- és művelődési műsor is várta az Oromra látogatókat. A helyiek és a környező települések lakói mellett, számos Oromról elszármazott egykori lakos is hazatért. Nagy Bata Károly az oromi tanyavilágban született.

„Szerencsés embernek mondom magam, mivel tanyán nőttem fel, természetközelben, és így megismerhettem azt az életet, életmódot, ami nekem akkor természetes volt, és nem is tudtam elképzelni más életmódot, bár tudtam, vannak falvak, városok.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Cseszkó Ákos most is Oromon él. Most közel 70 személyre főz, és minden évben kilátogat az eseményre. Azt mondja, szereti a falut, és továbbra is itt képzeli el saját és családja jövőjét.

„Én úgy ítélem meg, hogy egyelőre, ameddig a helyzet megengedi, szeretnék itt maradni, meg többen vagyunk fiatalok, még akik itt vagyunk, hogy úgy értékeljük, hogy ameddig lehetőség van és az anyagiak engedik, addig nem fogunk külföldre menni.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az oromiak és az elszármazottak rég nem látott rokonokkal, barátokkal találkozhattak, legtöbben idén is Magyarországról érkeztek. A találkozó célja, hogy egy napra összehozza a faluhoz kötődő embereket, akik ma már szétszóródva élnek a világban.

Erdélyi Olivér, elnök, Orom HK: „Örülünk ennek, hogy tényleg ennyi ember van, aki hazajön, és látszik, hogy igény van arra, hogy megrendezzük ezt a rendezvényt, fesztivált. Tegnap is sokan jöttek az első oromi Sörfesztiválra, és sokan már tegnap hazajöttek a rendezvényre, a mai napra meg már természetesen itt maradtak.”

A szervezők sikeresnek ítélik az idei, ötödik Oromi Világtalálkozót, ezért jövőre is meg szeretnék rendezni, immár a hatodikat.

világtalálkozó
Orom

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.