Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Őrtüzek Óbecsén

2021.08.21
12:53
2021.08.21
16:56
Forrás
Pannon RTV
A megszokottnál rövidebb, de az ünnephez méltó programmal emlékeztek meg tegnap este Óbecsén Szent István-napjáról.

Az Óbecsei Schola Cantorum énekkar vendégváró koncertjével kezdődött el az alsóvárosi Páduai Szent Antal templomban megtartott, kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmise Óbecsén. Szent István napján mindig sokan látogatnak el az alsóvárosi megemlékezésre. Márton Ilona sosem hagyja ki ezt az eseményt, amelyre minden alkalommal a magyar hímzéses ruháját veszi fel.

"Számunkra ez nagyon sokat jelent, mert ilyenkor a múltunkra emlékezünk, és az tart bennünket össze. Nagyon nagy szeretettel készülünk erre az ünnepre, és mindig ebben a ruhában jövök el, mert ez ide illik, hogy akkor magyarnak érezzük magunkat."

A rendezvényen sok olyan család is megjelent, amely évtizedek óta külföldön él. Szabó Katalinék 52 éve élnek Luxemburgban.

"Extrán azért nem szoktunk hazajönni a Szent István-ünnepre. Ha idehaza vagyunk, akkor a misére biztos, hogy jövünk, meg el szoktunk menni az ünnepségekre."

Pannon RTV

Ünnepi beszédét követően Kiss Igor, a Községi Képviselő-testület elnöke vágta fel a megszentelt kenyeret. Isten, család, haza, azaz a nemzet – szerinte ezek Szent István örökségének a legfontosabb elemei.

"Ez a három dolog válságban van. A Szent István-i üzenete a mai napnak az, hogy ezeket a dolgokat csak azzal tudjuk megmenteni és átörökíteni a következő generációkra, ha pont ehhez a három dologhoz nyúlunk vissza, hiszen ezek mindig segítettek a nemzeten, nem hiába számít Szent István-i örökségnek."

Pannon RTV

Az Őrtüzek című ünnepi műsort a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora és Petrence néptáncegyüttesei mutatták be a kultúrkör nagytermében, majd a többi szakcsoport is színpadra lépett. A programok tavaly a járvány miatt elmaradtak, idén viszont nem.

Ricz Kasziba Beáta, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör munkatársa: "Az idén ugyanúgy a helyzet miatt sokkal kisebb volumenű lesz, mint ahogy megszokták az emberek, viszont az ünnep méltóságát és ünnepélyességét megtartjuk, és talán így a lényegre nagyobb fény fog vetülni."

A rendezvényt magyar, tartományi és önkormányzati forrásokból hívták életre.

őrtűz
Óbecse
Szent István
ünnep

Most

07:34, Frissítve: 07:45

Ismét fellángolt a halászati vita London és Párizs között

Újból fellángolt a hónapok óta parázsló halászati vita Nagy-Britannia és Franciaország között, miután mindkét kormány szankciókat és ellenszankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a vitás kérdésekben néhány napon belül nem születik egyezség.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.