Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Ösztöndíjjal támogatják a gépész és famegmunkáló szakon tanulókat Temerinben

2020-10-27
17:36
2020-10-27
21:12
Forrás
Pannon RTV
Temerin község önkormányzata több éve nyújt támogatást a hiányszakmákat tanulóknak. A Lukijan Mušicki Középiskola hároméves szakjaira iratkozó temerini diákok havi 5 ezer dinár támogatást kapnak.

A szerződéseket ma írták alá a tanulók szüleivel és gondviselőivel.

Az elvándorlás Temerint is érinti, amiből adódóan gondot jelent a vállalatoknak a segédmunkások és munkások hiánya. A község a támogatással azt szeretné elérni, hogy minél többen iratkozzanak be a gépész és famegmunkáló szakokra.

Mira Rodić gazdasági ügyekkel megbízott tanácsos, Temerin: „A fő cél, hogy segítsünk a szülőknek, hogy lehetőséget adjunk a fiataljainknak, hogy Temerin községben maradjanak, hogy a vállalkozóknak fiatal munkaerőt biztosítsunk, mivel elmondhatjuk, hogy a fiatalok nélkül nem tudunk fennmaradni. Nem ér semmit semmilyen tevékenység, ha nem tesszük lehetővé, hogy a fiatalok a községünkben maradjanak és munkát kapjanak.”

A község évente összesen 3 millió 750 ezer dinár támogatást nyújt. Az idén 75 pályázó részesül havi 5000 dináros támogatásban, tíz hónapon keresztül.

Urbán Izabella oktatással megbízott tanácsos, Temerin: „A különbség az idei évtől kezdve, hogy január 31-én a képviselő-testület hozott egy olyan határozatot, hogy nem csak egy iskolaéven keresztül támogatjuk ezeket a diákokat és rajtuk keresztül az egész családot, mert az 5000 dinár elég szépen betakarja az uzsonnázást és egyes különböző kiadásokat tíz hónapon keresztül, hanem ezt folytatjuk mind a három évben.”

A temerini Lukijan Mušicki Középiskola két hároméves szakának tanulói pályázhattak.

Pásztor Róbert, a temerini Községi Képviselő-testület elnöke: „Erős gazdaság nélkül nincs fejlett önkormányzat. Ez az elv vezényelt bennünket, hogy ezeket a diákokat ösztöndíjjal ösztönözzük arra, hogy a temerini középiskolába iratkozzanak. Ezek termelői szakok, asztalosok, fémmegmunkálók. A Községi Tanácsnak a felmérése alapján ezek hiányszakmák. Temerin gazdasága erre a fémmegmunkálásra és a fafeldolgozásra alapozódik.”

A szerződéseket a Lukijan Mušicki Művelődési Központ színháztermében írták alá a pályázókkal, betartva a járványügyi előírásokat.

ösztöndíj
Temerin
hiányszakma
oktatás
szerződésaláírás
Pásztor Róbert
Lukijan Musicki Szakközépiskola
Urbán Izabella

Most

15:24, Frissítve: 15:47

Négy éve indult el a Kalamáris

A Pannon Televízió műsorában neves magyar írók és világirodalmi alkotók remekművei születnek újjá óvodások és általános iskolások szavalásával. A Kalamárist minden délután 18 óra 55 perckor láthatják a nézők.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.