Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Parasztosz gyászmise a zentai csata emlékére

2021.09.11
08:01
2021.09.11
16:24
Forrás
Pannon RTV
Ilyenkor nemcsak a pravoszlávok, hanem a más vallású hívők is elmennek a pravoszláv templomba.
Pannon RTV

Parasztosz gyászmisét tartottak a zentai csata 324. évfordulója alkalmából a zentai Szent Mihály arkangyal-templomban. A pravoszláv liturgiát több mint 300 éve minden évben megtartják, hogy megemlékezzenek és imádkozzanak a zentai csatában elhunyt áldozatokért.

Pannon RTV

Stojkov Igor, titkár, KKT, Zenta: „Ez nekünk, zentaiaknak egy olyan közös pont, amely keretében a római katolikusok és a pravoszlávok összefonódnak, és egy olyan esemény, ahol mindannyian ünneplünk, tehát ahogy a pravoszlávok eljönnek a pravoszláv templomban, ugyanúgy a katolikus magyarok is eljönnek a pravoszláv templomba ezen a napon.”

parasztosz gyászmise
pravoszláv templom
Zenta
zentai csata
Stojkov Igor

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.