Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pásztor Bálint: Bíró Károly idejében vált szecessziós fellegvárrá Szabadka

2020.05.28
14:23
2020.05.28
16:21
Forrás
Pannon RTV
Hosszú ideje vágytak Szabadka lakosai arra, hogy Bíró Károly szobrot kaphasson - jelentette ki dr. Pásztor Bálint a döntés kapcsán, amelyet a Városi Képviselő-testület hozott meg ma.
Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke elmondta: Bíró Károlynak köszönhető, hogy a huszadik század elején egyedi kinézetet kapott Szabadka. Hosszú időn keresztül, közel száz évvel ezelőtt töltötte be a polgármesteri funkciót. Az egyedi külsejű Városháza megépítésével az ő idejében vált szecessziós fellegvárrá Szabadka - nyilatkozta a Pannon RTV-nek dr. Pásztor Bálint.

Pannon RTV

„A mi számunkra most, itt 2020-ban, ez a régi Szabadka, viszont akkor, amikor fölépült a Városháza, vagy a magyar szecesszió jegyében a Zsinagóga vagy a Raichle-palota például, akkor az borzasztóan nagy újításnak számított és hihetetlenül modernnek számított abban az időben, a huszadik század első éveiben, első egy-két évtizedében. Büszkék lehetünk rá. Nagyon hosszú vágya volt ez a szabadkaiaknak, hogy szobrot kaphasson. Ma a Városi Képviselő-testület a Vajdasági Magyar Szövetség javaslatára egyhangúlag döntést hozott arról, hogy fölállításra kerül itt a Városháza mellett Bíró Károly egész alakos szobra és méltó emléket állít a város Bíró Károly polgármesternek.”

Bíró Károly
szobor
Szabadka
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Város Képviselő-testület
VKT
Választások 2020

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.