Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Pető-kurzus Szabadkán

2022.01.13
13:00
2022.01.13
16:01
Forrás
Pannon RTV
A központi idegrendszeri sérüléssel küzdő személyek számára szerveztek kéthetes ingyenes kurzust Szabadkán.

A fejlesztés mellett szűrővizsgálatokra is sor került, ahová a szakemberek a központi idegrendszer-sérüléssel rendelkező gyermekeket, valamint szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke, agyvérzés vagy baleset következtében kialakult idegrendszeri sérüléssel élő felnőtteket vártak.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Berta Vilmos felesége, Veronika már 5 éve küzd Parkinson-kórral. Mint mondta, felesége könnyebben mozog, mióta elkezdték a tornát. „Ha ebédet közösen főzünk, akkor én mindig mellette vagyok, diktálja, hogy mit és mennyit tegyek bele, úgyhogy így még mindig jól sikerült az ebédünk is meg a vacsoránk is. Közösen sok mindent meg tudunk oldani.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kovács Magdolna férjét kísérte el a fejlesztésre, ahol arra törekednek, hogy férje önellátóbb legyen, ezért az itt elsajátított gyakorlatokat otthon is végzik. „Meg vagyok ezzel a tornával nagyon elégedve, ezt továbbra is csináljuk, gyakoroljuk és biztonságosabban közlekedik, meg jobban el tudja magát látni.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A Pető András által kifejlesztett módszer célja, hogy életkortól függetlenül a tanulási képességeket fejlessze. A nevelést egy speciálisan képzett szakember, konduktor végzi, aki segít a pácienseknek abban, hogy visszanyerjék elvesztett képességeiket, ezáltal pedig képesek legyenek egy aktív és minél önellátóbb életvitelre. Szabadkán 2019-ben indult a Szekeres László Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Pető András Karának köszönhetően egy konduktor segítő képzés diplomás pedagógusok számára.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kosányi Tamás, munkatárs, Szekeres László Alapítvány: „A kétéves továbbképzés alkalmával nagyon sok gyakorlatorientált foglalkozáson vesznek részt, hiszen, ahogy láthatták, a gyakorlat itt elengedhetetlen. Emellett nagyon erős elméleti tudásra is szert tesznek, akár a mozgásszervrendszer, anatómia, pedagógiai tudás terén, tehát ez egy konduktív pedagógiai módszer a Pető-módszer, ahol a pedagógia is helyet kap.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A tervek szerint február végén újabb fejlesztési és szűrési csoport indul Vajdaságban, ugyanis nagy igény mutatkozik a kihelyezett, ingyenes kurzusokra.

Pethő-kurzus
Szabadka
Szekeres László Alapítvány
Kosányi Tamás

Most

17:40, Frissítve: 17:46

A Fidesz kiáll Szerbia EU-csatlakozása mellett

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták a Bosznia-Hercegovinára, Szerbiára és Koszovóra vonatkozó 2021. évi országjelentéseket. A Fidesz európai parlamenti képviselői mindhárom országjelentés elfogadása ellen szavaztak.
17:28

A királyhalmi iskolába kerül Petőfi körtefája

A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész csütörtökön 17 órakor Királyhalmán, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában elülteti az ajándékba hozott Petőfi körtefáját.
17:17, Frissítve: 17:31

TSC-Grafičar 4:2

Győzelemmel tett pontot a nyári felkészülésre a TSC férfi labdarúgó-csapata. A topolyai együttes az új bajnoki rajt előtt a Grafičar együttesét győzte le a TSC Arénában.
16:38, Frissítve: 17:56

Moszkva nagy erőkkel támadja Donyeck megyét

Kijevi jelentések szerint az ukrán erőknek egyelőre sikerült megakadályozniuk az orosz erők további előre nyomulását a donyecki régióban, de Szlovjanszkot, illetve több környékbeli várost is erős tűz alá vették az oroszok.
15:47, Frissítve: 17:37

Elstartolt a 19. Vajdasági Szabadegyetem

130 vajdasági és Kárpát-medencei fiatal érkezett a kishegyesi Kátai tanyára, ahol a héten őket is érintő gazdasági, politikai és társadalmi témákról hallhatnak előadásokat.

Népszerű