Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Pető-kurzus Szabadkán

2022.01.13
13:00
2022.01.13
16:01
Forrás
Pannon RTV
A központi idegrendszeri sérüléssel küzdő személyek számára szerveztek kéthetes ingyenes kurzust Szabadkán.

A fejlesztés mellett szűrővizsgálatokra is sor került, ahová a szakemberek a központi idegrendszer-sérüléssel rendelkező gyermekeket, valamint szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke, agyvérzés vagy baleset következtében kialakult idegrendszeri sérüléssel élő felnőtteket vártak.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Berta Vilmos felesége, Veronika már 5 éve küzd Parkinson-kórral. Mint mondta, felesége könnyebben mozog, mióta elkezdték a tornát. „Ha ebédet közösen főzünk, akkor én mindig mellette vagyok, diktálja, hogy mit és mennyit tegyek bele, úgyhogy így még mindig jól sikerült az ebédünk is meg a vacsoránk is. Közösen sok mindent meg tudunk oldani.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kovács Magdolna férjét kísérte el a fejlesztésre, ahol arra törekednek, hogy férje önellátóbb legyen, ezért az itt elsajátított gyakorlatokat otthon is végzik. „Meg vagyok ezzel a tornával nagyon elégedve, ezt továbbra is csináljuk, gyakoroljuk és biztonságosabban közlekedik, meg jobban el tudja magát látni.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A Pető András által kifejlesztett módszer célja, hogy életkortól függetlenül a tanulási képességeket fejlessze. A nevelést egy speciálisan képzett szakember, konduktor végzi, aki segít a pácienseknek abban, hogy visszanyerjék elvesztett képességeiket, ezáltal pedig képesek legyenek egy aktív és minél önellátóbb életvitelre. Szabadkán 2019-ben indult a Szekeres László Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Pető András Karának köszönhetően egy konduktor segítő képzés diplomás pedagógusok számára.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Kosányi Tamás, munkatárs, Szekeres László Alapítvány: „A kétéves továbbképzés alkalmával nagyon sok gyakorlatorientált foglalkozáson vesznek részt, hiszen, ahogy láthatták, a gyakorlat itt elengedhetetlen. Emellett nagyon erős elméleti tudásra is szert tesznek, akár a mozgásszervrendszer, anatómia, pedagógiai tudás terén, tehát ez egy konduktív pedagógiai módszer a Pető-módszer, ahol a pedagógia is helyet kap.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A tervek szerint február végén újabb fejlesztési és szűrési csoport indul Vajdaságban, ugyanis nagy igény mutatkozik a kihelyezett, ingyenes kurzusokra.

Pethő-kurzus
Szabadka
Szekeres László Alapítvány
Kosányi Tamás

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.