Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Pető-módszerrel segítik az idegrendszeri betegségekkel küzdőket

2022.09.22
15:25
2022.09.22
17:15
Forrás
Pannon RTV
Idegrendszeri szűrési-fejlesztési programot szerveztek Szabadkán a magyarországi Semmelweis Egyetem Pető András Karának vezetésével. A szűrést követően négy csoportot alakítottak a szakemberek az érintettek betegségétől és állapotától függően.

A jelenleg is tartó szűréseket, fejlesztéseket idén már harmadszor szervezték meg Szabadkán. Fejfár Gizella már 14 éve szenved Parkinson-kórban, és érzi, hogy a torna sokat segít rajta. Elmondta, hogy otthon is nagy kedvvel gyakorol. „Amit itt tanulunk, ha azt otthon is alkalmazzuk, akkor nagyon nagy az eredmény, és könnyít a mozgásunkon. Egyensúlyt fejleszt, koordinációt. Bátrabb vagyok az utcán és a gyerekekkel, unokámmal is bátrabb vagyok. Csak pozitívat mondhatok. Hála és köszönet a Petőnek és a segítőinek.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Kósa Péter is úgy érzi, hogy a gyakorlatoknak köszönhetően a mindennapi életben is könnyebben megy a mozgás, sokat javult az állapota. „Orvosilag lett bebizonyítva, hogy Parkinson betegek vagyunk. No most itt, amikor a gyakorlatokat átvettük, tiszta szívből kellett csinálnunk, mert másképp nincs haladás, nincs fejődés. De jó is.”

Vajdaság 2015 óta vesz részt ebben a programban, és már sok helyen szervezték meg a szűréseket a szórványtól egészen a nagyobb településekig. A Pető-módszert konduktorok végzik. Ezt a képesítést egyetlen helyen lehet megszerezni, a budapesti Semmelweis Egyetemen.

Csuka Pál, igazgató, Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központ, Pető András Kar: „A világon az összes konduktort itt képzik, és innen mennek el, a világ minden országában jóformán megtalálhatóak már. Ehhez egy konduktori kompetencia kell, aki nem csak egészségügyi dolgokkal, hanem pedagógiai, pszichológiai is fel van vértezve, hogy egy ilyen sérült felnőttel vagy gyerekkel tudjon foglalkozni.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A Szekeres László Alapítvány és a VM4K munkatársai a Vackor Óvoda tornatermében szervezték meg a fejlesztő foglalkozást. Az érintettek sajtófelhívásra jelentkezhettek, és először felméréseken vettek részt. Ezúttal 22 személy járt rendszeresen a gyakorlatokra.

Kosányi Tamás, szakmai referens, VM4K: „A csoportok szakmai szempontból kerülnek kialakításra, a kórkép és a személyes kondíció, a páciens kondíciója alapján. Van hemiplégia csoport, szklerózis multiplex csoport, Parkinson-kór csoport és gyermekcsoport is. A különböző csoportokban különböző szakmai szempontok szerint kerülnek fejlesztésre az egyének.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Idén negyedszer is megszervezik Szabadkán ezt a programot. Az érdeklődők már jelentkezhetnek a Szekeres Alapítványnál telefonon, e-mailen keresztül vagy személyesen, és majd értesítik őket a kezdés időpontjáról.

Pető András
Pető-módszer
Szabadka

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.