Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pro Urbe-díjat kapott Paskó Csaba és Vékony Lajos

2017-09-01
20:46
2017-10-04
12:29
Forrás
Pannon RTV
A Városháza épületében folytatódott a városnapi rendezvénysorozat. A Képviselő-testület díszülésén kiosztották a díszpolgári címet és a Pro Urbe-díjakat.

Szabadka pontosan 238 éve vált szabad királyi várossá. Sokszínűsége a benne élő sok-sok nemzetiségnek köszönhető - hangzott el a díszülésén. A szabadkaiak mindig is lojálisak voltak a városukhoz - emelte ki beszédében Bunford Tivadar. „Nekünk itt maradó szabadkaiaknak az a feladatunk, hogy megőrizzük ezt a várost olyannak, amilyen volt, ahogy szerették az őseink, és amilyennek szeretjük mi, hogy ezeknek az embereknek, ezek a polgártársainknak, akik most elmennek, legyen hova visszajönni.”

Bunford Tivadar

Az eseményen beszédet mondott Bogdan Laban Szabadka polgármestere is. A város területén az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseket gyűjtötte egy csokorba. Majd pedig Bunford Tivadar társaságában átnyújtották a díszpolgári és a Pro Urbe-díjakat.

A díszpolgári címet ezúttal Andrija Peić Tukuljac okleveles agrármérnök vehette át. Szakmai sikerei mellett a bunyevác közösség megerősítéséért részesült az elismerésben.

Andrija Peić Tukuljac, díszpolgár: „Köszönöm mindenkinek, köszönöm az elismerést! Ezt az elismerést a szívemben fogom hordozni, és köszönet mindenkinek, aki engem javasolt, hogy megkaphassam ezt a díjat.”

A Pro Urbe-díjat három személynek ítélték oda. , kelebiai plébános, tanár, karnagy a közösségen belül betöltött sokoldalú szerepével hozzájárult a város hírnevének Paskó Csabanépszerűsítéséhez, a közösség erősítéséhez. Paskó Csaba, Pro Urbe-díjas: „Most már közel 15 éve akár a kultúra területén, akár a vallás területén mindig azt tettem, amit úgy gondoltam, hogy számomra is a legjobb és a közösségnek is, akit és akiket képviselek. Ez a díj egy nagy elismerés, de ugyanakkor még inkább feladattal bíz meg.”

Ivan Šarčević Szabadkán élő és alkotó amatőr festő munkássága elmúlt 25 éve alatt mintegy 2500 festményt készített, amelyeknek témáit környezetéből meríti. Ivan Šarčević, Pro Urbe-díjas: „Valahol azt az információt hallottam, hogy az elmúlt fél évszázadban ez az első eset, hogy egy amatőr ilyen magas elismerést kapott. Tényleg büszke vagyok.”

Vékony Lajos képzőművész, keramikus Topolyán született. Ötven éve alkot, és 44 éve él Szabadkán. Művésztevékenysége alatt mindig képviselte a várost. Habsburg Ottónak ajánlotta egyik szobrát, amelyen Szabadka címere látható.

A díszülésen a történelmi egyházak képviselői, egykori szabadkai polgármesterek, eddigi díszpolgárok, a nemzeti tanácsok, valamint köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselők is részt vettek.

Szabadka
városnap
Pro Urbe
díj
Paskó Csaba

Most

21:44, Frissítve: 22:06

Ha összefogunk, meglesz a pénz!

Pál Gajódi Olivér 2019.12.17-én született Bajmokon. Élete első hónapjai óta kemény harcot vív egy súlyos betegség, a gerinc eredetű izomsorvadás ellen.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.