Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A razzia áldozataira emlékeztek Óbecsén

2020-01-27
14:09
2020-01-27
19:07
Forrás
Pannon RTV
78 évvel ezelőtt Óbecsén több mint kétszáz szerb, zsidó és roma vesztette életét a razziában. Ma a Tisza-parti vesztőhelyen emlékeztek az ártatlan áldozatokra.

128 férfi, 86 nő, 19 idős ember és 15 gyermek – az ő neveiknek a felolvasásával kezdődött ma Óbecsén a razzia áldozataira való emlékezés a Tisza-parti vesztőhelyen felállított márványtáblák előtt. Dragan Tošić polgármester szerint 1942. január 27-e arra tanítja az utókort, hogy ehhez hasonló esztelen tett soha ne ismétlődjön meg. „Csak az igazságra épülhetnek a valódi jószomszédi viszonyok és az emberek közötti béke. A történelem elől nem fordíthatjuk el a fejünket. A bizalom a lényege annak, hogy ma itt együtt vagyunk. A bizalom mellett szükség volt az őszinte szándékra és arra a reményre is, hogy különböző nemzetiségű és vallású emberekként készek vagyunk közösen fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.”

A 78 évvel ezelőtti eseményeket a Harcosok Szövetsége óbecsei szervezetének a nevében Jelena Češljević idézte fel. „1941-ben és 42-ben Óbecsén rengeteg áldozattal járó terror volt. Ezért a mi kötelességünk az, hogy az említett áldozatokat soha ne feledjük el, neveiket adjuk át a fiataloknak.”

A dél-bácskai razzia utolsó napján Óbecsén több mint 200-an lelték halálukat a jeges Tiszában. Fedor Fišl a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében emlékezett rájuk. „Jussanak eszünkbe a roma áldozatok is, akik a második világháború alatt a volt Jugoszlávia egész területén osztoztak a tragikus sorsunkban. Emlékezzünk arra is, hogy ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi napja is.”

A megemlékezés gyászmisével és koszorúzással ért véget.

razzia
Óbecse
megemlékezés
áldozatok

Most

21:29

Elhunyt Miroljub Trošić

A szerb színész 72 éves volt. A Selo gori, a baba se češlja című sorozatban játszott szerepével szerbiai nézők millióinak a szívébe lopta be magát. A sorozatban tíz évig szerepelt.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.