Ugrás a tartalomra
Facebook/Dr. Pásztor Bálint

Régi pompájában a Munk-szobor

2021.07.19
18:09
2021.07.19
18:43
Forrás
Pannon RTV
A pénteki rongálást követően visszaállították eredeti állapotába dr. Munk Artúr szabadkai mellszobrát - olvasható dr. Pásztor Bálint Facebook-bejegyzésében.

A Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke úgy fogalmazott, hogy helyreállt a rend. A város központjában lévő alkotás arcának egy részét még pénteken festették zöldre. Ez egyébként nem az első eset, hogy az író, orvos mellszobrában kárt tettek. A szabadkai Városháza melletti téren elhelyezett szobrot néhány évvel ezelőtt összefirkálták.

Munk Artúrt az egyik legnagyobb humanistaként tartják számon. Csáth Géza és Kosztolányi Dezső kortársaként járt a szabadkai főgimnáziumba, majd Budapestre ment, és orvosi diplomát szerzett. Óceánjárókon dolgozott hajóorvosként. A feljegyzések szerint ő volt az egyik magyar orvos, aki a Carpathia fedélzetéről mentette a Titanic utasait. 1921-ben visszatért Szabadkára. A városban végzett tevékenységéért a szegények orvosaként emlegetik.

Munk Artúr
szobor
rongálás
Dr. Pásztor Bálint

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.