Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Rekonstrukciós munkálatok Adán

2021.12.09
11:07
2021.12.09
16:26
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosak a fejlesztések Ada községben. A következő időszakban a helyi általános iskolában, valamint a római katolikus templomban történnek rekonstrukciós munkálatok.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Cseh Károly Általános Iskola 1962. óta működik oktatási intézményként. 2018-ban több mint 100 millió dinárból került sor fejújításra. A következő időszakban az ún. baraparti tagozaton folynak rekonstrukciós munkálatok.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A baraparti tagintézményben már 3 éve használaton kívül van az egyik épületszárny. Előreláthatólag a jelenlegi közbeszerzési folyamat lezárása után, egy hónap múlva megkezdődnek a belső felújítási munkálatok, a tartományi oktatási titkárságtól kapott 11 millió dinárból.

Maksó Éva, igazgató, Cseh Károly Általános Iskola, Ada: „180 gyerek használja ezt az épületet, ezért mindenképpen meg szeretnénk tartani. A felújításra szánt pénz sajnos nem elegendő arra, hogy mi teljes mértékben mindent adaptáljunk. Az önkormányzattól ígéretet kaptunk további 3,5 millió dinárra, ami most kiegészítené ezt a fejújítást.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Szentháromság-templom freskói még 1908-ban készültek, ezeket az idő vasfoga nem kímélte. A templomban hetente több vödör vakolatot kell összetakarítani. Ez is indokolta a belső felújítást.

Szungyi Károly, plébános, Szentháromság-templom, Ada: „A munkálatok többnyire a hívek adakozásának köszönhető, több évi gyűjtés, valamint a magyar államnak köszönhetjük szintén a támogatást és a helyi önkormányzat és helyi közösségek is segítenek bennünket a templom felújításában.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A plébános elmondta, a 100 ezer eurós munkálatok előreláthatólag egy évet fognak igénybe venni. A templom tetejét is cserélik majd.

Ada
Maksó Éva
Szungyi Károly
Cseh Károly Általános Iskola
Szentháromság katolikus templom
felújítás

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű