Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Rekonstrukciós munkálatok Adán

2021.12.09
11:07
2021.12.09
16:26
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosak a fejlesztések Ada községben. A következő időszakban a helyi általános iskolában, valamint a római katolikus templomban történnek rekonstrukciós munkálatok.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Cseh Károly Általános Iskola 1962. óta működik oktatási intézményként. 2018-ban több mint 100 millió dinárból került sor fejújításra. A következő időszakban az ún. baraparti tagozaton folynak rekonstrukciós munkálatok.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A baraparti tagintézményben már 3 éve használaton kívül van az egyik épületszárny. Előreláthatólag a jelenlegi közbeszerzési folyamat lezárása után, egy hónap múlva megkezdődnek a belső felújítási munkálatok, a tartományi oktatási titkárságtól kapott 11 millió dinárból.

Maksó Éva, igazgató, Cseh Károly Általános Iskola, Ada: „180 gyerek használja ezt az épületet, ezért mindenképpen meg szeretnénk tartani. A felújításra szánt pénz sajnos nem elegendő arra, hogy mi teljes mértékben mindent adaptáljunk. Az önkormányzattól ígéretet kaptunk további 3,5 millió dinárra, ami most kiegészítené ezt a fejújítást.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Szentháromság-templom freskói még 1908-ban készültek, ezeket az idő vasfoga nem kímélte. A templomban hetente több vödör vakolatot kell összetakarítani. Ez is indokolta a belső felújítást.

Szungyi Károly, plébános, Szentháromság-templom, Ada: „A munkálatok többnyire a hívek adakozásának köszönhető, több évi gyűjtés, valamint a magyar államnak köszönhetjük szintén a támogatást és a helyi önkormányzat és helyi közösségek is segítenek bennünket a templom felújításában.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A plébános elmondta, a 100 ezer eurós munkálatok előreláthatólag egy évet fognak igénybe venni. A templom tetejét is cserélik majd.

Ada
Maksó Éva
Szungyi Károly
Cseh Károly Általános Iskola
Szentháromság katolikus templom
felújítás

Most

21:36, Frissítve: 22:17

Argentína és Lengyelország megy tovább

Argentína és Lengyelország a két továbbjutó a labdarúgó vb C csoportjában. Az argentinok 2–0-ra győzték le a lengyeleket, míg Mexikó 2–1-re nyert Szaúd-Arábia ellen.
20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.
17:50, Frissítve: 20:20

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.