Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ricsaj Törökbecsén

2021.12.20
08:27
2021.12.20
18:18
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt ez alkalommal karácsonyi hangulatban szerveztek meg.

Újra népzenétől, gyermekzsivajtól volt hangos vasárnap a törökbecsei Községi Művelődési Ház a tizenhetedik alkalommal sorra kerülő hagyományos Ricsaj, bánáti népművészeti találkozón.

Kirakodóvásár, kézműves foglalkozás, népzene, néptánc, karácsonyi népszokások - ez jellemezte a hagyományos bánáti Ricsaj népművészeti találkozót. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács és a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság támogatásának köszönve idén is a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület hívta életre. Az érdeklődők a Bokréta kézimunkacsoport kézimunka kiállításában gyönyörködhettek, míg a kicsik a gyöngyfűzés fortélyait sajátíthatták el.

Ljubović Áron: "A színes gyöngyöket ráfűztük a vaskarikára és ráfontuk a gyertyákra, és karácsonykor meggyújtjuk majd."

Torjai Zita Katalin, játszóház vezető: "Mivel az ünnepre készülődünk ilyen csillag alakú mécsestartókat készítünk, mert hogy ezt akkor otthon a családi asztalon meg lehet gyújtani, és jó hangulata van, vagy megvigyázhassák a gyerekek a saját szobájukban."

Pannon RTV

Idén a fesztivál a népi hagyományok mellett a szeretet ünnepéről is szólt, amit a közönségnek a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület mellett az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai mutattak be. A talpalávalót az óbecsei Fokos zenekar biztosította.

Cseszák Balázs: a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság kulturális szervezője: "Fellépett a Kiscimbora és Petrence táncegyüttes Óbecséről, valamint a Csalogató táncegyüttes. Ezenkívül karácsonyi műsort adott a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület néptánc szakosztálya és így karácsonyi jellege lett ennek a Ricsaj találkozónak."

Pannon RTV

Tavaly a járványhelyzet miatt a rendezvény elmaradt, azonban az ünnepnapot idén a szervezők semmiképp sem szerették volna kihagyni, hiszen a fesztivál az örökség, a hagyományok továbbadásáról szól.

Ilia László, a szervezőbizottság elnöke: "Ez az idén elég szerény volt, de mindenféleképp arra törekedtünk, hogy megtartsuk a folytonosságot és hogy ne maradjon ez el."

A törökbecsei Ricsaj - bánáti népművészeti találkozón idén mintegy százan léptek fel, akik a népi hagyományok mellett a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét, Jézus születésének napját is fennhangon üdvözítették.

Ricsaj
népművészet
fellépés

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.