Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Dobó Krisztián

Romló járványhelyzet Szabadkán: 822 aktív fertőzöttet tartanak nyilván

2020-11-26
13:50
2020-11-26
16:19
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán 822 aktív fertőzöttet tartanak számon jelenleg, 108 személy van kórházban, ők kezelésre szorulnak. A járványhelyzet romlása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek ki Szabadka teljes területére.

Több mint 200 beteget vizsgálnak meg naponta a szabadkai Covid-19 rendelőben. A tüneteik alapján a páciensek felénél szükségszerű további vizsgálatokat elvégzeni, mint amilyen az új antigén teszt, a röntgen esetleg vérvizsgálat. A szakorvos arra kérte az embereket, hogy csak azok jöjjenek hozzájuk, akik több napja nem szűnő lázat észlelnek maguknál, köhögnek, izom- esetleg csontfájdalmaik vannak, és nem érzik az ízeket.

Reggel óta nem szűnik a tömeg a szabadkai Harambašić utcában található covid-rendelő előtt. Négy orvos dolgozik megállás nélkül azonban még így sem tud enyhíteni a helyzeten, ugyanis a koronavírus fertőzésre gyanús betegek folyamatosan és megállás nélkül érkeznek. Az udvarban egy ideiglenes sátort is felállítottak padokkal és fűtőtestekkel ellátva a várakozók részére.

Pannon RTV/ Dobó Krisztián

Közel hatvan koronavírus fertőzésre gyanús páciens várakozott ma délelőtt Szabadka egyetlen covid-rendelője előtt, azonban senki sem tartotta be az előírt fizikai távolságot, pedig az ápolók szakadatlan erre figyelmeztették a pácienseket.

Az ott dolgozó szakorvosok szerint a láz megjelenése utáni első pár napon ajánlatos otthon maradni, mert a vírus legyőzésére a legjobb gyógymód a pihenés.

Dr. Elizabeta Vrana, tüdőgyógyász, Covid-19 rendelő, Szabadka: „Nagyon nagy a tömeg, a pácienseket szüntelen arra kérjük, hogy álljanak sorba és tartsák be az előírt távolságot, de ezt gyakran nem tartják be. Mindenki ideges, feszült, ugyanis sokat kell várniuk, mert az eljárás hosszadalmas. Először is be kell menjenek az orvoshoz, aki megvizsgálja őket, majd a tünetei illetve a klinikai képe alapján, azaz hogy milyen tünetei vannak, küldi további vizsgálatokra. Ezért alakul ki tömeg, sőt gyakran igazolatlanul jelentkeznek nálunk az emberek. Nincs semmilyen tünetük, csak voltak koronavírusra gyanús személyekkel, és teszteltetni akarják magukat. Arra kérem, hogy ilyen személyek ne jöjjenek, mert csak megfertőződhetnek ebben a tömegben.”

Magas lázat mért magánál a hétvégén az egyik középkorú férfi, aki a rendelő előtt várakozott. Szavai szerint hétfőn és kedden úgy tűnt nincs oka nyugtalanságra, a láza csillapodott. Azonban szerdán ismét magasra szökött, ezért jelentkezett ma a rendelőben: „Tegnap ismét felszökött a lázam, ezért nem kockáztatok, tudni akarom az állapotom, megfertőződtem-e. Kapcsolatban voltam olyanokkal, akik feltételezem, hogy fertőzöttek és ezért.

Pannon RTV/ Dobó Krisztián

Nemcsak Szabadkán egész Szerbiában nehéz a helyzet, mondta el stábunknak Belgrádban dr. Predrag Kon, járványügyi szakember. A csaknem 2000 belgrádi fertőzöttből naponta 300 beteget utalnak kórházi kezelésre, ami óriási nyomás a szerbiai egészségügyi rendszerre, különösképpen, ha az országban 1500 koronavírussal fertőzött egészségügyi munkást tartanak számon, mondta a szakember.

Dr. Predrag Kon, járványügyi szakember, Belgrád: „7 és fél ezerre nőtt a koronavírusra pozitívak száma. Ha tudjuk, hogy pillanatnyilag az elhalálozás 1 százalékos, akkor ez azt jelenti, hogy a közeljövőben naponta 75 koronavírus szövődményeiben elhunyt betegre is számíthatunk. Ha a szomszédos országokat és Európát látjuk világos, hogy ez minket sem fog elkerülni. Ennek fényében kell az intézkedésekről is gondolkodnunk. A válságtörzs orvosai az intézkedéseit már világosan meghatározta.”

Több mint 800 aktív fertőzöttet tartanak számon jelenleg Szabadkán - nyilatkozta Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakember. Az elmúlt napon regisztrálták az észak-bácskai városban az eddigi legtöbb beteget, összesen 94-et, tette hozzá. A 822 aktív betegből 108 személy van kórházban, ők kezelésre szorulnak. A szabadkai Közegészségügyi Intézet szakembere katasztrofálisnak értékelte a városban uralkodó helyzetet. Mint mondta, bárki fertőzött lehet, így mindenkinek szigorúan be kell tartania a járványügyi intézkedéseket. A legtöbb szabadkai beteg egyébként otthon lábadozik, enyhébb tünetekkel. Mint mondta, a betegek száma a továbbiakban is növekedni fog.

A járványhelyzet romlása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek ki Szabadka teljes területére - áll a helyi válságtörzs szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Ennek értelmében hatályban maradnak az eddig is érvényben lévő szigorítások. Az erről szóló döntést a köztársasági válságtörzshöz is eljuttatták. A köztársasági szintű szigorítások érvényesek a városban is. December 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.

Szabadka
Dr. Nebojša Bohucki
koronavírus
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány

Most

16:26, Frissítve: 16:38

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.