Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Rossz minőségű víz folyik a csapból Székelykevén

2020-01-23
09:04
2020-01-23
16:00
Forrás
Pannon RTV
Komoly problémát jelent a székelykeveieknek a csapvíz minősége. Eddig elsősorban a falu központjától távolabb eső utcákban panaszkodtak a lakók, de az utóbbi időben már mások is.

Hónapok óta szinte folyamatosan zavaros víz folyik a csapból, ami talán zuhanyozásra még alkalmas, de főzni már nem lehet belőle - mondja Lőrinc Julianna: „Az ősszel itt-ott három, négy hónapot nagyon csúf volt a vizünk, olyan sárga volt, mint a fa színe. Akkor valamit csináltak, itt a szomszédokban engedtek ki vizet, de csak addig volt valamennyire tiszta, amíg kiengedték, másnap megint. Volt eset, hogy másnap megint jöttek engedni ki vizet, és nagyon, de nagyon sárga volt.”

A helyi közösség ezért egy szűrőberendezéssel felszerelt nyilvános csapot nyitott a falu központjában, ahol a helyiek hozzájuthatnak a tiszta és jó minőségű ivóvízhez. Uzon János, székelykevei lakos: „Sokkal egészségesebb vizet kaptunk most megint, újból átdolgozták, amit kellett, és akkor kijelentették, hogy melyik naptól jöhetünk vízért, hogy egészségesebb vizet használjunk.”

A nyilvános csappal könnyíteni szeretne a lakosság helyzetén a helyi közösség - mondja Pirkov Ilija, a székelykevei Helyi Közösség alelnöke: „A hálózatban levő vizet szűri, teljesen leszűri a vizet. Patronszerű adalékokkal föl van szerelve a rendszer, és azok az adalékok megadják a víznek azt a minőséget, ami szükséges.”

A földek és a földbe került víz szennyezettsége miatt a tiszta víz már igen ritka Székelykevén, éppen ezért egyre többen használnak valamilyen szűrővel ellátott víztisztító készüléket.

ivóvíz
Székelykeve

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.