Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Szabadka felkészült a fűtési idényre

2022.10.17
12:40
2022.10.17
16:44
Forrás
Pannon RTV
A meleg idő miatt nem indult meg a távfűtés Szerbia-szerte. A szabadkai önkormányzat döntése értelmében a fűtés akkor kezdődik meg, amikor három egymást követő napon az éjszakai hőmérséklet 12 fok alá csökken.

Egyesek azonban már fűtenek, villanymelegítőkkel, klímával, akinek van, gázzal, mivel az éjszakák hűvösek.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az emberek többsége a napközben tapasztalt, az évszakhoz képest magas hőmérsékleti értékek ellenére már bekapcsolta a fűtést, elsősorban az esti órákban. Főleg klímával vagy más fűtőtesttel, illetve gázzal vagy éppen tüzelős tűzhellyel.

Vitman Maksimović Anasztázia: „Gázzal fűtünk, bekapcsoltam, de csak a minimálisra, amikor szükséges reggel és este.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Ilić Rozália: „A fűtést még nem kapcsoltuk be, de mivelhogy Smederevo-i sparhelton főzök, így amíg megfőzök, bemelegítek is egy kicsit. Még eddig nem volt annyira szükség a fűtésre, habár az esték és a reggelek hűvösek, de még a fűtést nem igazán kapcsoltuk be.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A Szabadkai Gázművek mintegy 12 ezer felhasználót lát el földgázzal, ők az év folyamán bármikor bekapcsolhatják a fűtést. Horvát Tímea, a szóban forgó kommunális közvállalat igazgatója elmondta, a téli idényben a fogyasztás jelentősen megnő. Mivel az éjszakák hűvösek, a gázórák azt mutatják, hogy sokan már bekapcsolták a fűtést. Tavaly egyébként összesen 25 millió köbméter volt az egész évi fogyasztás.

Horvát Tímea, igazgató, Szabadkai Gázművek KKV: „Stabil a gázellátás az idei szezonra, és az ár sem fog változni. Ha már az árnál tartunk, el kell mondani, hogy augusztustól növekedett a gáz köbméterenkénti ára 3 dinárral, a 2017-es évtől az idei év augusztusáig 33,73 dinár volt a gáz köbmétere, augusztustól pedig 36,56 dinár, tehát nem egész 3 dinárral drágultunk. Ennek ellenére el tudom mondani, hogy az érdeklődés a jövőbeni fogyasztók részéről, a polgárok részéről nagyon nagy, az idén 365 csatlakozási kérelem futott be eddig a közvállalathoz.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Novembertől 10 százalékkal drágul a távfűtés is Szabadkán, így a megemelt összegű számlákat december elejétől kapják kézhez a fogyasztók. A távhőszolgáltatás öt hónapos komoly karbantartási munkát követően indulásra készen áll, amint csökken a kinti hőmérséklet, mondta Saša Petković, a Szabadkai Távfűtőművek igazgatója.

„Több mint 20 fok van odakinn, mi ilyen hőmérsékletben nem tudunk fűteni. A mi rendszerünk plusz 14 fokra van beállítva. És amint kint ennél magasabb a hőmérséklet, a rendszer automatikusan leáll, és leállnak az alállomások. Tehát, amíg ilyen magas külső hőmérsékletek vannak, mi nem indíthatjuk be a távfűtést. Mi egyébként minden este 21 óra után mérjük a hőmérsékletet, és amikor három egymást követő este 12 fok alá süllyed a hőmérséklet, beindítjuk a fűtést.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Hozzátette, bár nehéz tél előtt állunk, nem tartanak attól, hogy akadozások lesznek a fűtésben. A fűtési szezon egyébként hivatalosan október 15-től április 15-ig tart, azzal, hogy a Szabadkai Távfűtőműveknek hideg idő esetén április 30-ig van fűtési kötelezettsége. A hét elején még kitart a vénasszonyok nyara, de szerdától az előrejelzések szerint csökken a hőmérséklet. Csütörtökön már lehűl, a nappali hőmérséklet is legfeljebb 16 fok lesz. Pénteken reggel már fagyponthoz közelíthet, mindössze 1-3 fokot mérhetünk majd a hajnali órákban. Amennyiben az időjósok nem tévednek, még ezen a héten felmelegedhetnek a radiátorok.

Szabadka
Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat
Szabadkai Távfűtőművek
Horvát Tímea
Saša Petković
fűtési idény

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.