Ugrás a tartalomra

Szabadka központja egy nagy építkezési terület

2020.02.29
08:26
2020.02.29
18:48
Forrás
Pannon RTV
Épül az új szökőkút, a Népszínház és nemsokára szakaszonként a Városháza tetőszerkezetének felújítása is megkezdődhet. Az épület felújításának tervdokumentációja már elkészült.

Ezt követheti majd ugyancsak részenként a homlokzat felújítása, a nyílászárók cseréje, a belső udvarok, illetve átriumok rendberakása.

Németországból húzta haza a szíve és a Városháza látványa Borislav Erakovićot Szabadkára. Külföldön is azt tapasztalta, hogy őrzik, ápolják történelmi hagyatékukat: „Szabadka a Városháza épületéről ismert, és még ismertebbé válna, ha azt felújítanák. Arra jártam egy pár napja és láttam, hogy a vakolat hullik.”

A szabadkaiak indentitásának meghatározó része a Szabadkai Városháza.

Edvard Kirbus, Szabadka: „A belső terek, ahová a közönség bejuthat, úgy ahogy meg vannak őrizve. A külsőt fel lehetne újítani. Látom, megrongálódott a mohától, a penészgombától és más dolgoktól. Szebb lenne, a külföldiek még jobban csodálnák a város központjában lévő gyöngyszemünket.”

Komor Marcell és Jakab Dezső építészek szabadkai szecessziós remekművéhez már többször nyúltak a százéves múltja során. Nemsokára az 5 és félezer négyzetméteres tetőszerkezetének szakaszonkénti felújítása kezdődik majd.

Silling Léda, igazgató, Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka: „Ebben a tervdokumentációban – ha minden igaz – akkor tetőtől talpig benne van a Városháza. Ez annyit jelent, hogy a toronytól a tetőtértől a homlokzatokon át egészen az átriumig, azaz a belső udvarokig a pincéig benne kell, hogy legyen minden. Ami az első lépésként a legfontosabb, hogy benne legyen, az a tető. Mert nagyon sok intézmény, a Műemlékvédelmi Intézet, és a Szabadka Városi Levéltár is itt van, és ők többször beáznak, amikor nagyobb esőzések vannak, sőt már a díszteremben is vannak olyan foltok, amit az avatottabb szem észrevesz.”

IPA projekt keretében, a horvátországi Eszék városával karöltve készült el a szabadkai Városháza épületének felújítási tervdokumentációja, mondta el korábbi műsorunkban Újhelyi Ákos. Az építészeti munkálatokat magába foglaló rekonstrukció megközelítőleg 800 millió dinárba kerül majd, mondta el Szabadka gazdasági tanácsosa: „Ez a tetőszerkezettől kezdve magába foglalja az épület teljes felújítását. Maga a tetőszerkezet felújítása a legdrágább, ez 293 millió dinár. Azt kell tudni, hogy a kulturális minisztérium nemrég kiírt egy pályázatot Városok a fókuszban, és Szabadka Városa a teljes tetőszerkezet felújításával pályázott, pályázik pénzeszközökre.”

Eredeti, új Zsolnay hódfarkú-, kúp és zárócserepek, a homlokzaton és az ablakok körül Zsolnay csúcs és ívdíszek kerülnek majd fel az épületre. A Városháza felújítása során megőrzik az eredeti állapotokat.

Szabadka
Városháza
szecesszió
Komor Marcell
Jakab Dezső
műemlékvédelem
műemlék
felújítás
tetőszerkezet

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13, Frissítve: 16:45

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.

Népszerű