Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szabadka ünnepel

2019-08-31
16:39
2019-08-31
19:40
Forrás
Pannon RTV
240 éve nyerte el Szabadka a szabad királyi város címet szeptember elsején.

Ma a Városi Képviselő-testület díszülésén adták át Szabadka díszpolgári címét és a Pro Urbe díjakat. Egy összefoglaló filmet is bemutattak a jelenlegi városvezetés elmúlt három évben végrehajtott fejlesztéseiről és beruházásairól. Az ünnepi ülés végén a meghívott vendégek megkóstolhatták a város tortáját.

A szabadkai városnapi ünnepség immár hagyományosan pontban 11 órakor a Szabadkai Városi Fúvószenekar fellépésével kezdődött a szabadkai városháza díszbejárata előtt.

Ezt követően Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke, valamint a számos meghívott vendég jelenlétében felvonták a város zászlaját.

A VKT ünnepi ülése a szerb himnusz eléneklésével kezdődött.

Szabadka Város Képviselő-testülete a 2019. június 18-án megtartott ülésén hozott rendelet értelmében Bogdan Laban polgármester posztumusz adományozott díszpolgári címet Danilo Kiš írónak, amelyet a róla elnevezett alapítvány képviselői vettek át. A Danilo Kiš Ifjúsági Könyvklub tagjai ennek tiszteletére egy performanszt is előadtak.

Az idei Pro Urbe díjakat Bunford Tivadar, a VKT elnöke adta át. Az elismerést elsőként Danijela Andrašić okleveles gyógypedagógus vehette át. „Amikor rólam van szó, ez nem csak az én díjam. Ez a városunkban minden fogyatékkal élő személy díja. Ez minden olyan fiatal ember díja, akikkel én odaadóan dolgozom.”

Gyivánovity Róbert francia nyelv- és irodalomtanár. Szabad idejében küzdősportokkal foglalkozik és hosszú évek óta gitározik. Ő is Pro Urbe díjat vehetett át. Jelenleg a Szabadkai Középiskolások Diákotthonának igazgatója. „Tulajdonképpen ez egy állandó jellegű törekvés, hogy a gyerekeinknek olyan dolgokat nyújtsunk, amivel előre tudnak haladni, a tanulás és az életszínvonal terén.”

Az idei év harmadik Pro Urbe díjasa Nyers József, a műszaki tudományok doktora. Számos nemzetközi tudományos cikke és öt tankönyve is megjelent szerb és magyar nyelven. Nyugdíjasként is aktív. „Rendkívül sok tevékenységgel foglalkozok, mint főiskolai tanár, mint tanszékvezető, mint főiskolai igazgató. Fejlesztésekben vettem részt, én voltam az első Jugoszláviában, nem Szerbiában, aki hőszivattyúkat gyártott, fejlesztett, telepített, és most is ezzel a tevékenységgel foglalkozom.”

240 éve lett Szabadka szabad királyi város - emelte ki Bunford Tivadar (VMSZ). A VKT elnöke ünnepi beszédében azt mondta: büszke a városvezetés által elért eredményekre. „Sok szeretettel gratulálok városunk születésnapja alkalmából városunk minden polgárának, hiszen 240 éve kapta meg Szabadka város császári rendelettel a Mária-Terézia osztrák-magyar császár- és királynőtől a szabad királyi városi státust, és ebből az alkalomból sok szeretettel gratulálok mindenkinek.”

Szabadka az elmúlt három évben egy óriási építkezés lett - hangoztatta Bogdan Laban (SZHP). A város polgármestere ezután bemutatta a díszülés résztvevőinek az elmúlt három év fejlesztéseiről és beruházásairól készült filmet. „Elsősorban gratulálnék polgártársaimnak a város napja alkalmából, sok sikert kívánok nekik az elkövetkező időszakban, nekik és családjuknak is. Legyünk mindannyian kitartóak, erősek, folytassuk ezt az iramot a mi Szabadkánk fejlesztésében.”

Hozzátette: a közeljövőben új projektek valósulnak meg, a szabadkai közkórház és a zöld szökőkút felújítása, stadionépítés és még sok más.

Szabadka
városnap
díszülés
Városháza
zászlófelvonás
díszpolgár
Pro Urbe
Pro Urbe-díj
Szabadkai Városi Fúvószenekar
Bogdan Laban
Bunford Tivadar
Danilo Kiš
Danilo Kiš Alapítvány
Danijela Andrašić
Gyivánovity Róbert
Nyers József

Most

16:20

Forma-1: Bottas a pole pozícióban

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Népszerű