Ugrás a tartalomra

A szabadkai a legsikeresebb ipari park Szerbiában

2021.12.17
18:51
2021.12.18
10:30
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai a legsikeresebb ipari park Szerbiában, a 4 és félmilliárd euró országos szintű éves forgalomból 800 millió euró csak a szabadkai zóna forgalma - hangzott el az ipari park 25 éves fennállása alkalmából szervezett rendezvényen.

A Közgazdasági Kar szorosan együttműködik a szabadkai ipari övezettel.

Nebojša Gvozdenović, dékán, Közgazdasági Kar, Szabadka: „Különös hangsúlyt fektetünk a szabadkai szabad övezet és a Közgazdasági Kar együttműködésére. Számos műhelymunkán volt lehetőségünk arra, hogy a szabad övezet elhozza cégeit és azok vezetőit, akikkel elbeszélgettünk, egyeztettünk, azzal kapcsolatban, hogy milyen készségekkel és tudással kell rendelkezniük a leendő diplomásainknak.”

A szabadkai ipari zóna két és fél évtizednyi munka, valamint 200 millió euró befektetést követően Szerbiában az első helyen van a többi zóna bevételének és éves forgalmának tekintetében - hangzott el az ünnepségen.

Saša Gravorac, a szabadkai szabad övezetet kezelő vállalat igazgatója: „Szerintünk ez egy olyan gazdasági gyöngyszem, amelyre Szabadkának büszkének kell lennie. Ne felejtsük el, hogy a szabad övezet területén egymilliárd eurós forgalom zajlik, és több mint 6500 dolgozó biztosítja bevételét és munkáját az ipari zónában.”

A szabadkai ipari park 1995-ben alakították ki, és jelenleg tíz cég van jelen.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „200 cég működik a szabad övezeti rendszerben, ugyanakkor ezek a cégek 38 ezer munkavállalót foglalkoztatnak Szerbiában.”

Szerbiában összesen 15 különböző aktív ipari övezet működik. 2019-ben ezek mintegy 5 milliárd eurós forgalmat értek el.

Jasmina Štambuk, igazgató, Szabad Övezeti Igazgatóság, Pénzügyminisztérium: „A szabadkai ipari övezet nem csupán Szerbia egyik legrégebbi övezete, hanem valóban az egyik legsikeresebb, az adatai és eredményei magukért beszélnek. Az elmúlt években az övezetben realizált forgalom nagyságrendjében vezető helyen áll, nem beszélve az ott működő cégek színvonaláról.”

A cél az együttműködés további bővítése az oktatási intézmények és az ipari zónák között.

ipari park
Szabadka
Közgazdasági Kar
Nebojša Gvozdenović
Stevan Bakić

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.