Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A szabadkai VKT az idei költségvetés megvalósulását vitatta meg

2020.11.05
18:20
2020.11.24
14:07
Forrás
Pannon RTV
Szabadka város idei költségvetésének kilenc hónapos megvalósulását vitatta meg elsőként a városi képviselő-testület a mai, 3. rendes ülésén.

Az 52 napirendi pont között szerepelt a város területén létrejövő szélerőműpark kiépítése, a zajvédelmi szabályozás, az állathigiéniai kommunális tevékenység, valamint az iskolaszéki és bizottsági tagok megválasztása is.

Pannon RTV

A képviselő-testület első napirendi pontjaként a város költségvetésének kilenc hónapos megvalósítását vitatták meg. Szabadka Polgári Mozgalmának képviselői nehezményezték a bevételek és kiadások alacsony megvalósítását. Szerintük a választások miatt túlzott számokkal terveztek a városvezetők.

Sövény Ferenc, önkormányzati képviselő, Szabadka Polgári Mozgalma: „Valahol most fizetjük meg annak a fajta hozzáállásnak az árát, hogy a köztársaság részéről érkező száz eurós adomány, amit az emberek között szétosztottak közvetlenül a választások előtt. Most jutunk oda, hogy lassan, apránként megvonásban részesül úgy a városi önkormányzat, mint a tartomány is.”

Pannon RTV

Idén szeptemberig 4,7 milliárd dinár bevételt valósított meg Szabadka városa. Mint azt Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati frakcióvezetője elmondta, 2019 azonos időszakában ugyanekkora volt a bevétel, ezért szerinte sikerként könyvelhető el az idei megvalósítás: „Igaz, hogy százalékban kifejezve kevésnek vagy kicsinek tűnik ez a megvalósítás, 52-53 százalék, viszont amikor erről a témáról beszélünk, akkor figyelembe kell venni az objektív körülményeket, amelyekben élünk. Gondolok itt a koronavírus járványra, és ugyanakkor össze kell hasonlítani ezeket az adatokat az előző időszakkal is.”

Pannon RTV

A képviselő-testület meghozta a szélerőműpark kiépítéséhez szükséges részletes szabályozási tervről szóló rendeletet is. A tervek szerint 113 szélgenerátort telepítenek a város közelében, és mintegy 100 kilométeres mezei úthálózatot építenek ki.

Predrag Radivojevic, igazgató, Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat, Szabadka: „Mintegy 6700 hektár területről van szó, a szélerőműpark teljesítménye 600 megawatt lesz. Ha majd befejeződik a szélerőműk telepítése, több mint 1000 gigawatt villanyáramot fog termelni évente, ami több mint 200 ezer háztartás áramellátására elegendő.”

Pannon RTV

A képviselő-testület ülésén rendeletet hoztak zajvédelmi intézkedésekről, a Szabadka város területén működő óvodák hálózatáról, és az állathigiéniai kommunális tevékenység ellátásáról is. Napirenden szerepelt néhány közvállalat működési tervének módosítása, valamint iskolaszékek és bizottságok tagjainak felmentése és kinevezése is.

Csantavér
szélerőműpark
szélerőmű
Szabadka
Sövény Ferenc
Nágel János
Dr. Pásztor Bálint

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.