Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Szabadkán is elkezdődött a tömeges oltás

2021-01-20
12:36
2021-01-21
07:25
Forrás
Pannon RTV
Péntekig a Peščara rendelőben, holnaptól pedig már az új városházán is oltanak.
Pannon RTV/Csipak Edvin
Pannon RTV/Csipak Edvin

Ma a Peščara rendelőben fogadták az önkénteseket, és ugyanitt holnap és pénteken is beadják a 75 év felettieknek a vakcinát. A tervek szerint holnaptól a szabadkai új városházán is megindul a tömeges oltás, ahol naponta akár 400 polgárnak is beadhatják a koronavírus elleni vakcinát. Azok kapnak értesítést, akik előzetesen már regisztráltak és kifejezték óhajukat a védőoltás felvételére.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Összesen hat egészségügyi csapat dolgozott a szerdai nap folyamán a szabadkai Peščara helyi közösség orvosi rendelőjében kialakított első tömeges oltóponton. A szerdai napon 216 adag kínai Sinopharm vakcinát adtak be a 75 évesnél idősebb polgároknak, akik regisztráltak az eUprava portálon keresztül.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Béres Ilona délelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát. Telefonon értesítették az időpontról, hogy mikor jöjjön oltásra, miután ő is regisztrált az internetes portálon.
„- Jelentkeztem, és most sor került rám.
- Milyen érzés volt? Fájt?
- Nem fájt. Már honnan, csak egy tűszúrás.
- És semmit sem érez? Most jól érzi magát?
- Jól érzem magam, semmi bajom nincsen. Semmi.
- Egyébként hány éves?
- 84 leszek, most január 25-én.”

Gulyás László is fontosnak tartotta, hogy mielőbb felvegye a Covid-19 elleni védőoltást.
„- Mivel nagyon terjed a vírus, talán segít, hogy ne kapjam el.
- Milyen érzés volt a vakcina beadása? Fájt, vagy érzett valamit?
- Egyszerű volt, semmit nem éreztem.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A páciensek tízperces időközönként érkeztek, előzetes értesítés alapján, 8 és 15 óra között. Dr. Verica Dronjak szerint nagy az érdeklődés a vakcina iránt az idős polgárok körében. A Szabadkai Egészségház szóvivője elmondta, többen is hívták az orvosi rendelőt, hogy bár nem kaptak még időpontot, de eljönnének felvenni az oltást. Indokolt esetben számukra is lehetővé tették a vakcina felvételét. Egy terepi csoport pedig a mozgáskorlátozottakat szállította az oltópontra. A vakcinák beadása zökkenőmentesen zajlott. „Nem volt, hála Istennek, semmilyen reakció, úgyhogy egyelőre mindenki jól viseli a felvett oltóanyagot. A páciensnek, miután beadtuk a vakcinát, nagyjából harminc percet kell eltöltenie a váróteremben, addig felügyelet alatt van.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

A bejáratnál testhőmérsékletet mértek, majd az adminisztrációt végző egészségügyi technikusokhoz, utána az általános orvosi vizsgálatot végző rendelőbe irányították a pácienseket. „Érkezéskor szükség van az igazolványra, a személyi szám miatt, hogy a pácienst nyilvántartásba vegyük a Batut adatbázisába. Nagyon fontos, hogy részletesen meg kell adni minden adatot a nővéreknek, ki kell tölteni egy beleegyezési nyilatkozatot az oltás felvételére, majd pedig az orvosnál felveszik a páciens részletes kórtörténetét, elsősorban az allergiákra és a krónikus betegségekre, valamint az akkut állapotokra vonatkozóan.”

Ezután következhet csak az oltóanyag beadása, majd pedig az előírt megfigyelési idő, az esetleges allergiás reakciók megjelenése miatt. Közben az érintett megkapja az oltási bizonylatot, amelyen feltüntetik az oltóanyag adatait, a beadás időpontját és egyéb tudnivalókat. A második dózis beadásának időpontjáról a későbbiekben kapnak értesítést a most beoltottak.

Szabadka
oltás
tömeges oltás
Peščara rendelő
védőoltás
vakcina
koronavírus
járvány

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.