Ugrás a tartalomra

Szabadkán is elkezdődött a tömeges oltás

2021.01.20
12:36
2021.01.21
07:25
Forrás
Pannon RTV
Péntekig a Peščara rendelőben, holnaptól pedig már az új városházán is oltanak.

Ma a Peščara rendelőben fogadták az önkénteseket, és ugyanitt holnap és pénteken is beadják a 75 év felettieknek a vakcinát. A tervek szerint holnaptól a szabadkai új városházán is megindul a tömeges oltás, ahol naponta akár 400 polgárnak is beadhatják a koronavírus elleni vakcinát. Azok kapnak értesítést, akik előzetesen már regisztráltak és kifejezték óhajukat a védőoltás felvételére.

Összesen hat egészségügyi csapat dolgozott a szerdai nap folyamán a szabadkai Peščara helyi közösség orvosi rendelőjében kialakított első tömeges oltóponton. A szerdai napon 216 adag kínai Sinopharm vakcinát adtak be a 75 évesnél idősebb polgároknak, akik regisztráltak az eUprava portálon keresztül.

Béres Ilona délelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát. Telefonon értesítették az időpontról, hogy mikor jöjjön oltásra, miután ő is regisztrált az internetes portálon.
„- Jelentkeztem, és most sor került rám.
- Milyen érzés volt? Fájt?
- Nem fájt. Már honnan, csak egy tűszúrás.
- És semmit sem érez? Most jól érzi magát?
- Jól érzem magam, semmi bajom nincsen. Semmi.
- Egyébként hány éves?
- 84 leszek, most január 25-én.”

Gulyás László is fontosnak tartotta, hogy mielőbb felvegye a Covid-19 elleni védőoltást.
„- Mivel nagyon terjed a vírus, talán segít, hogy ne kapjam el.
- Milyen érzés volt a vakcina beadása? Fájt, vagy érzett valamit?
- Egyszerű volt, semmit nem éreztem.”

A páciensek tízperces időközönként érkeztek, előzetes értesítés alapján, 8 és 15 óra között. Dr. Verica Dronjak szerint nagy az érdeklődés a vakcina iránt az idős polgárok körében. A Szabadkai Egészségház szóvivője elmondta, többen is hívták az orvosi rendelőt, hogy bár nem kaptak még időpontot, de eljönnének felvenni az oltást. Indokolt esetben számukra is lehetővé tették a vakcina felvételét. Egy terepi csoport pedig a mozgáskorlátozottakat szállította az oltópontra. A vakcinák beadása zökkenőmentesen zajlott. „Nem volt, hála Istennek, semmilyen reakció, úgyhogy egyelőre mindenki jól viseli a felvett oltóanyagot. A páciensnek, miután beadtuk a vakcinát, nagyjából harminc percet kell eltöltenie a váróteremben, addig felügyelet alatt van.”

A bejáratnál testhőmérsékletet mértek, majd az adminisztrációt végző egészségügyi technikusokhoz, utána az általános orvosi vizsgálatot végző rendelőbe irányították a pácienseket. „Érkezéskor szükség van az igazolványra, a személyi szám miatt, hogy a pácienst nyilvántartásba vegyük a Batut adatbázisába. Nagyon fontos, hogy részletesen meg kell adni minden adatot a nővéreknek, ki kell tölteni egy beleegyezési nyilatkozatot az oltás felvételére, majd pedig az orvosnál felveszik a páciens részletes kórtörténetét, elsősorban az allergiákra és a krónikus betegségekre, valamint az akkut állapotokra vonatkozóan.”

Ezután következhet csak az oltóanyag beadása, majd pedig az előírt megfigyelési idő, az esetleges allergiás reakciók megjelenése miatt. Közben az érintett megkapja az oltási bizonylatot, amelyen feltüntetik az oltóanyag adatait, a beadás időpontját és egyéb tudnivalókat. A második dózis beadásának időpontjáról a későbbiekben kapnak értesítést a most beoltottak.

Szabadka
oltás
tömeges oltás
Peščara rendelő
védőoltás
vakcina
koronavírus
járvány

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.