Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A szakralitás misztériumai Magyarkanizsán

2021.02.07
10:22
2021.02.07
16:43
Forrás
Pannon RTV
Két új kiállítás is várja az érdeklődőket a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban. A felső szinten egy színháztörténeti tárlat kapott helyet, míg az alsó szinten vallásos tematikájú tárgyakat, ereklyéket állítottak ki.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Két új kiállítás is várja az érdeklődőket Magyarkanizsán. A helyi képtár alsó szintjén Erős hittel nyílt kiállítás, ami a helyi közösség egyházi és vallásos kegytárgyaiból állt össze. Több ritkaságra is rábukkanhatunk, például az 1944-ben kivégzett valamikori tóthfalusi plébános, Szabó Dénes egyik ruhájára.

Muhi Zsuzsanna, vezető, Dobó Tihamér Képtár, Magyarkanizsa: „A tárgyak, amik itt vannak, az ezredforduló tájékára tehetőek. Nem mindegyik imakönyvben vannak dátumok, van egy keresztünk, aminek a hátulján 1899-es dátum van, ez az a kereszt, amivel a falu népe ment, zarándokolt a misékre gyalog. A tóthfalusi és a környékbeli tanyákról Csantavérre, Kanizsára, Szegedre és gyalog tették meg ezt a hosszú utat.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A képtár felső szintjén pedig A szakralitás misztériumai címmel nyílt kiállítás. Selyemlapokra nyomtatott válogatást láthatnak az érdeklődők, a szakrális tervek és a templomi, kolostori színpadi játékok látványvilágából.

Erdélyi Tóth Edit, igazgató, Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa: „Ez egy utazó vándortárlat, a soproni jezsuita díszletkönyv minta alapjaiból egy válogatás. Nem az egész könyv, hanem egy bizonyos részét válogatták ki, ugyanis akkoriban az iskolákban a színpadi oktatás része volt.”

Mindkét tárlat március 10-ig látogatható. Utóbbit ünnepi műsorral zárják, ahol a tervek szerint jelen lesz a kiállítás ötletgazdája, Turnai Tímea, valamint Bicskei Zoltán és dr. Fekete István, a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. Szavalatokat ad majd elő Rátóti Zoltán színész, továbbá fellép majd az Óbecsei Schola Cantorum énekkar is.

Magyarkanizsa
Dobó Tihamér Képtár
kiállítás
színháztörténeti

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!