Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szalmával pörkölték a disznót Tiszaszentmiklóson

2020.11.07
14:40
2020.11.07
16:15
Forrás
Pannon RTV
Megtartották az 5. Hagyományos Disznótort Tiszaszentmiklóson. A szervezők elmondták, az esemény fontos szerepet játszik a falubeliek életében, hiszen amellett, hogy igyekeznek bemutatni a régi hagyományokat, közösségépítő ereje is van.

A régi szokások szerint szalmával pörkölték meg a disznót a helyi plébánia udvarán. Amíg a férfiak a sertés körül tüsténkedtek, addig a nők a konyhában készítették a hagyományos disznótoros reggelit. Törtei Erzsébet elmondta, miből készül a hagyományos disznótoros reggeli: „Vére, ami mindjárt kész lesz, sült szalonna és májfasírt.”

A munkából mindenki kivette a részét, a fiatalok is. Rózsa Sándor már a kezdetek óta részt vesz az eseményen: „A vért vettem tálba, és mostuk a disznót.”

A falubeli eseményeknek közösségépítő ereje van - mondta el Törtei János. A szervező hozzáfűzte: „Az egyesület tagjainak nagyon sokat jelent, valamint a helybéli magyarságnak is, mivel kevesen vagyunk. Majdnem 300-an vagyunk, és az ilyen rendezvények egy kicsikét összekovácsolják a magyarságot. Nem arról szól az egész, hogy magyarok vagyunk, hanem az ilyen eseményeken tudunk összejönni.”

Az eseményt este hagyományos disznótoros vacsorával zárják.

hagyományos
disznótor
disznóvágás
Tiszaszentmiklós

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.