Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szárazság van, legalább 40 milliméter csapadékra lenne szükség

2021.07.08
23:58
2021.07.09
06:51
Forrás
Pannon RTV
Ha napokon belül nem esik csapadék, a kultúrnövények többségénél terméskieséssel kell számolni - vallják a szakemberek.

Magyarkanizsa községben nagyobb mennyiségű csapadék utoljára június 25-én esett, akkor 18 milliméter jegyeztek fel.

Eltérően növekednek és fejlődnek a kapásnövények. A közel negyven fok körüli hőmérséklet és a csapadékhiány miatt stagnálnak. A jelenlegi állapot azt mutatja, hogy hozamkieséssel kell számolniuk a gazdáknak. A termelők többsége nem locsolja a terményt. Az ilonafalvi Balázs Tibor is csak az esőben bízik.

"Megmondom őszintén, hogy elég régóta gazdálkodom, de eddig ilyen rosszul még nem néztek ki. Aratáskor az utóbbi évtizedekben a kukorica kidobta a zabját, most meg csak néhol elvétve. Tavasszal sújtotta a nagy hideg, azért nem fejlődtek, aztán meg jött a meleg és ez nagyon rossz volt, és már sokkal előrébb kellene, hogy legyenek."

Pannon RTV

A napraforgó most kezdett el virágozni, míg a kukorica pedig most dobja ki a kalászát. A nagyobb mennyiségű csapadékra pont ebben az időszakban lenne a legnagyobb szükség.

Kőrösi László, szakember: "Legutoljára csapadékot június 25-én kaptunk 18 millimétert, és az előtt volt május 28-án, a mennyiség ami számításba jön az még egy-két milliméter volt. Tehát most kell egy jó kiadós csapadék, hogy a termést megalapozzák."

Nedvességhiány mutatkozik a zöldségek esetében is. A felsőhegyi Fényszárusi család több locsolórendszert alakított ki. A fóliákban csöpögtetőt, míg a földeken locsolóágyút használnak.

Pannon RTV

Fényszárusi Márta, termelő: "Majd úgy van, hogy éjjel-nappal locsolunk. A fóliában reggel-este locsolunk, kint pedig megy a locsoló, mert máskülönben nem lesz semmi. ha nem lesz hamarosan eső, akkor nem lesz kukorica, se napraforgó és nem lesz a jószágoknak takarmány."

Az időjárás előrejelzés szerint a következő napokban helyenként számítani lehet esőre és a hőmérséklet is csökkenni fog. A kultúrnövények megfelelő fejlődéséhez legalább 40 milliméter csapadékra lenne szükség.

szárazság
csapadék
kukorica
Magyarkanizsa

Most

17:30, Frissítve: 17:37

Vince-napi jóslat a Telecskai-dombokon

Bajsán is összegyűltek a borászok, hogy Vince-nap alkalmából vesszőt vágjanak, és megjósolják, hogy milyen lesz az idei év szőlőtermése a Telecskai-dombságon. A szőlőtermesztők errefelé is jó termésre számítanak.
17:24, Frissítve: 19:34

Vince-napi Borfesztivál és Borkóstoló Temerinben

Rossz bor nincs, csak jó, jobb és legjobb – tartja a mondás. Ezt Temerinben is hangsúlyozták. Sokak örömére a Temerini Kertbarátkörnek idén sikerült megrendeznie a nagy népszerűségnek örvendő Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót.
16:24, Frissítve: 16:36

Meghalt Aki Rahimovski

A hír, hogy énekesük 67 éves korában elhunyt, a Parni Valjak egykori jugoszláv, majd horvát rockegyüttes közösségi oldalán jelent meg hivatalosan.
16:04, Frissítve: 16:33

Díjazták az év legjobb szerbiai edzőit

23. alkalommal adták át a szabadkai Yu Eco RTV szervezésében a múlt év legjobb szerbiai edzőinek járó sportdíjakat. Az egybegyűlteknek Pintér József, a médiaház igazgatója köszönte meg a szerbiai sport nemzetközi hírnevének öregbítését.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.