Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Szelektív szemétgyűjtés Óbecse községben

2022.01.11
14:50
2022.01.11
18:27
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában a legjobbak között van Óbecse a szelektív hulladékgyűjtés területén. Február elsejétől Óbecse község szinte teljes területén sárga konténerekbe gyűjthetik az újrahasznosítható szemetet a polgárok.

Míg Szerbiában a szemét mindössze 2-5 százaléka kerül újrahasznosításra, addig Óbecsén ez az adat 20 százalékos. Az év végéig bezárják a helyi Botra szeméttelepet, környezetvédelmi és költséghatékonysági okok miatt pedig egy transzferállomást nyitnak az újrahasznosítható biohulladék és építési törmelék feldolgozására.

Február elsejétől Óbecse község szinte teljes területén sárga konténerekbe gyűjthetik az újrahasznosítható szemetet a polgárok. A környező településeket követően most már Óbecsén az első és a harmadik helyi közösségben is zsákok helyett az utcai tárolókba kell majd helyezni a kiválogatott hulladékot. A 48 ezer euró összértékű 200 új konténer egy belgrádi cég adománya – mondta Fejes Zoltán. A Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. Igazgatója hozzátette:

„Egyedül még a II. helyi közösség marad, azt június 30-áig tervezzük lefedni. Mi az újrahasznosított anyagokkal ilyen komoly módon 2018-ban kezdtünk el foglalkozni, 3 és fél év alatt az egész községre kiterjesztjük.”

Szerbiában a szemét 2-5 százalékát hasznosítják újra, miközben Skandináviában a hulladék 98 százalékát feldolgozzák, és csupán 2 százalékát tárolják. Óbecsén ma már a szemét 20 százalékát válogatja szét a lakosság. A vállalat elsősorban a gyerekek környezettudatosságát szeretné fejleszteni különféle programokkal.

Velimir Cvejanov, a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. ökológusa:
Egy évekig tartó folyamatról van szó. A ma még gyermek- és ifjúkorban lévő fiatalok hamarosan családot alapítanak és háztartást vezetnek majd, és a gyakorlatban fogják alkalmazni azt, amit korábban megtanultak.

Évente 20 ezer tonna szemét kerül az óbecsei Botra szeméttelepre, amelyet hamarosan fel kell számolni. Annak érdekében, hogy ezt követően minél kevesebb hulladékot kelljen a nagykikindai regionális szemétlerakóra szállítani, a vállalat azt tervezi, hogy a biohulladékot egy komposztálóban dolgozza fel – emelte ki Fejes Zoltán.

„Azért kell transzferállomás, ahol ezt külön lehet választani. Az utóbbi években a szemétnek több mint 10 százaléka építkezési szemét volt, amit megint föl lehet dolgozni és újból felhasználni. azt tervezzük, hogy ez se vigyük Kikindára, erre is kell transzferállomás, hogy föl tudjuk dolgozni.”

Az elszállítandó szemét csökkentésétől komoly megtakarítást remélnek Óbecsén. Az év végéig kialakítandó transzferállomás kiépítése pedig közel 200 millió dinárba kerül majd.

Óbecse
Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft
Fejes Zoltán
Velimir Cvejanov
szelektív hulladékgyűjtés

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.