Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál koszorúztak Nagybecskereken

2021.03.16
16:30
2021.03.16
19:07
Forrás
Pannon RTV
Az 1848/49-es szabadságharc és forradalomra emlékeztek Nagybecskereken, a katolikus temető kápolnájánál.
Pannon RTV/Lukács Attila

Szemere Pál 1804-ben született a szlovákiai Kisazarban. Kiss Ernő parancsnoksága alatt 1848. szeptember másodikán részt vett a győztes perlaszi csatában, amelyben megsebesült.

 Sztojkó József, nagybecskereki elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Sajnos sérülésébe belehalt, és itt, ebben a temetőben, egy jeltelen sírban van eltemetve. Ennek emlékére 2012-ben egy emléktáblát emeltünk fel, és azóta minden évben lerójuk kegyeletünket Szemere Pál honvédtábornok emlékére, valamint a szabadságharc és forradalom többi hőseire és áldozataira.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A megemlékezésen Kovács Diana, Nagybecskerek Város Képviselő-testületének VMSZ-es képviselője mondott alkalmi beszédet.

Kovács Diana, önkormányzati képviselő, Nagybecskerek Város Képviselő-testülete (VMSZ): „Ma Lukácsfalván és Nagybecskereken koszorúztuk meg emléktábláinkat. Igaz, szűk körben, a járványra való tekintettel és a szabályok betartásával. Fontosnak tartom, hogy itt nálunk is a szórványban megemlékezzünk az 1848-as történelmi eseményekről. Tanulnunk kell őseinktől, tanulnunk kell a múlt buktatóiból. Meggyőződésem, hogy az itt élőknek, a sok nehézség ellenére is érdemes itt élni és jó a történelmi hősökre visszaemlékezni.”

Az emléktáblánál a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a nagybecskereki Petőfi MME képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

1848/49
szabadságharc és forradalom
koszorúzás
Nagybecskerek
Szemere Pál
emléktábla

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.