Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szent István-napi programok és az új kenyér ünnepe Magyarkanizsán

2019-08-19
11:42
2019-08-19
16:46
Magyarkanizsán a hétvégén szervezték meg a Szent István-napi programokat és az új kenyér ünnepét. Színes programokkal, kirakodóvásárral, neves fellépőkkel készültek a több évtizede tartó rendezvényre.

Sokan látogattak ki a hétvégi rendezvényre. Vasárnap délelőtt a hagyományokhoz híven a katolikus és a pravoszláv templomban is megszentelték az új kenyeret. Délután pedig gyermekprogramokkal, kultúrműsorral és koncertekkel folytatódott a rendezvénysorozat. A szervezők az idei évben is meghirdették a Legszebb kenyér elnevezésű versenyt.

Szebbnél-szebb kenyerekkel neveztek be a községbeliek, a Legszebb kenyér címet Francia Rozália érdemelte ki. „Évről évre nézegettem a kenyereket, és én is kedvet kaptam, hogy készítsek egyet. Pár évvel ezelőtt a rajz kész lett. Megrajzoltam az elképzelést, csak hát ott maradt a süteményes könyvben. Most az idén eszembe jutott, hogy kik az elődeim. Valójában nagyapám pék mester volt, péksége is volt.”

A kultúrműsor és Gájer Bálint fellépése után került sor az ünnepélyes kenyérszentelésre és kenyérszegésre. Zapletán Géza, esperes plébános, Magyarkanizsa: „Tulajdonképpen azt jelképezi a kenyérszentelés, hogy Isten áldását kérjük az új kenyérre és természetesen azokra is, akik a kenyeret fogyasztják, tehát népünkre, az emberekre, községünk polgáraira.”

Fejsztámer Róbert ünnepi beszédében kiemelte, a magyar nép és a vajdasági magyarság összetartozásának fontosságát is. „Egy nagyon szép és az emberek szívéhez közel álló ünnepről beszélünk. Mindig van ennek egy történelmi kitekintése, hiszen fontos az, hogy tisztában legyünk, hogy milyen alapértékekről beszélünk és tisztában legyünk azzal is, hogy mi az az alapünnep, amit mi megünneplünk. Egy részről a Szent István-napot mint államalapító királyunk napját, másrészről viszont az új kenyeret is ünnepeljük ugyanazon a napon. Úgy gondolom, hogy az embereknek mindig fontos, hogy lássák és érezzék, hogy ez róluk szól.”

Az est sztárvendége idén Szulák Andrea volt.

szent istván
új kenyér ünnepe
Magyarkanizsa

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:49, Frissítve: 19:37

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.