Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Szeptember elsején adhatják át a covid-kórházat Újvidéken

2021.08.03
14:26
2021.08.03
17:11
Forrás
Pannon RTV
A tervezett határidőre elkészül az új covid-kórház Újvidéken. A város szerémségi oldalán április vége óta folynak intenzív munkálatok, és szeptember elsejétől már működőképes lehet.
Pannon RTV/Juhász Géza

Három hónappal ezelőtt, mikor az új kórház alapkövének letételéről számoltunk be, a helyszínen még egy üres rét volt. Most már három, többemeletes épület magasodik. A külső munkálatok már nagyjából készek, valamint intenzíven folynak a belső munkálatok. A tervek szerint szeptember elején már készen fog állni a páciensek fogadására.

Több mint 400 munkás végzi az építési munkálatokat, a víz- és villanyvezetékek pedig már szét vannak vezetve. Kültéren az infrastruktúrán és a csatornahálózaton dolgoznak.

Uroš Leskovac, építészmérnök: „Jelenleg ez a három főépület, amelyeket láthatunk, az intenzív és félintenzív ellátást biztosító és a központi épület. Van hét segédépület, kezdve a portásfülkétől, amely itt van, hátul pedig megtalálhatók az orvosi gázok, a kazánház, a raktár, a gyógyszerraktár és az elosztókonyha. Tehát jelenleg minden épületen dolgozunk. Legtöbbet a három főépülettel haladtunk, mivel ezek a legösszetettebbek és legnagyobbak, és erre összpontosítottunk. A többi épület kevésbé összetett és kisebb területű, így ezeket hagytuk a végére.”

A munkálatokat pár héten belül befejezik, hogy el tudják végezni az átadás előtti szükséges ellenőrzéseket is. Szeptembertől több mint száz új egészségügyi munkás fogja ápolni a kezelésre szoruló betegeket a Duna-parti városban.

Dr. Olivera Ivanov, tartományi egészségügyi titkárhelyettes: „Ami nagyon fontos, hogy a Covid-páciensek, illetve a koronavírusos páciensek egy helyen lesznek gyógyítva, itt megkaphatják majd az összes szükséges diagnosztikai, terápiai és egészségügyi szolgáltatást. Igazán nagy lesz a kórházi kapacitás, illetve lesz intenzív és félintenzív ellátás is, összesen 600 fekvőhellyel.”

A koronavírus-járvány elmúltával a kórház átkerül az általános egészségügyi ellátás rendszerébe. Újvidéknek és környékének erre nagy szüksége is van, mivel az elmúlt tíz évben közel megkétszereződött a város lakossága, de a kórházi férőhelyek kapacitása nem növekedett.

covid-kórház
Újvidék

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.