Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szeptember elsejére elkészül Szabadkán a Vackor Óvoda

2021.06.18
15:42
2021.06.18
22:40
Forrás
Pannon RTV
A magyar iskoláskor előtti nevelő- és gyakorlóintézmény a város szűk központjában fogadja majd a gyerekeket.

Az épület földszintjén két bölcsődei, az emeleten pedig három óvodai csoportszobát alakítanak ki összesen mintegy 100 kisgyermek fogadására. A munkálatok befejezése július végére várható, ezután következik az épület műszaki átvétele és az intézmény bejegyzése a tartományi illetékes titkárságnál.

Pannon RTV

Egy évvel és két nappal ezelőtt helyezték el a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény alapkövét. A projekt Magyarország kormányának támogatásával valósul meg, a telek tulajdonosa és a beruházó pedig a Szekeres László Alapítvány.

Somogyi Tünde, ügyvezető, Szekeres László Alapítvány: „Az épület tervezésénél fontos szempont volt az energiahatékonyság. A napelemek és a szoláris napkollektorok üzembe helyezésével biztosítani fogjuk az áramfogyasztás és a meleg víz egy részét. Kiemelném még, hogy az épületben található üvegfelületek törhetetlen anyagból készültek, amik ütés esetén egy darabban maradnak, nem okoznak sérülést.”

Pannon RTV

Minden szempontból a legkorszerűbb óvoda létrehozására törekedtek – hangsúlyozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A korosztályok szerint elkülönített csoportszobákhoz külön öltözők és mosdók kapcsolódnak. Emellett a gyerekeket több közösségi tér, tornaterem, külső udvar, jól felszerelt játszótér is várja az új óvodában. A tervek szerint az intézménynek 20-25 alkalmazottja lesz.

Hajnal Jenő, elnök MNT: „A teljes rendszer a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében fog megvalósulni, és ebből adódóan azok a kedvezményezések, amelyek a többi határon túli régióban is adottak, ebben az óvodában is érvényesülni fognak. Tehát a részvételi díj, a költségek, és egyebek szempontjából is ezek nyilvánvalóan nagy mértékben segíteni fogják a szülőknek a gondját, baját, amikor gyermeküket bölcsődébe, óvodába szeretnék íratni.”

Pannon RTV

A szülőföldön való megmaradásnak nincs jobb példája, mint az óvoda – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Elmondta, hogy a létrejövő intézménynek várhatóan már egy év múlva lesz egy kihelyezett tagozata Újvidéken, és szeretné, ha ilyen kihelyezett tagozatok máshol is létrejönnének, ahol csak igény van rá.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Szeptember elejével itt el fog kezdődni a munka. Aki abban érdekelt, hogy ide írassa a gyerekét, az várja az ezzel kapcsolatos felhívást. Nem kell ebben a pillanatban semmit se csinálni, de egészen biztos, hogy ha nagyon gyorsan, és mert szeretnénk a szeptember elejére odaérni, ha nagyon gyorsan is, de meg tudjuk hozni a döntéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy legális körülmények között, normálisan el tudjunk kezdeni működni szeptember elsejével.”

Pannon RTV

Az intézmény nevelő és gyakorló óvoda is lesz egyben. Lehetőséget biztosít majd a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar óvodapedagógusainak, valamint a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által szervezett képzéseken résztvevő hallgatóknak a gyakorlati munkára. Az óvoda a szabadkai Radić fivérek utcában található.

Szabadka
Vackor óvoda
Pásztor István
Hajnal Jenő

Most

18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű