Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Szerb, magyar és horvát kulturális sokszínűség - Hármas Találkozó Bezdánban

2021.08.01
11:00
2021.08.01
16:47
Forrás
Pannon RTV
Tizenhatodik alkalommal tartották meg Bezdánban a Hármas Találkozót. A bezdáni csatornaparton megrendezett népünnepélynek idén is sok látogatója volt. A találkozó az évek alatt Nyugat-Bácska egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A település apraja-nagyja kiment a csatornapartra, hogy találkozzon rég nem látott barátokkal, körülnézzen a vásárban, egyen-igyon, és megtekintse a művelődési műsort.

Foki Sándor, Bezdán: „A tradíciókat meg muszáj tartani, nem? Most majd lesznek különben a programok is, azt hiszem, hogy elkezdődnek. Úgyhogy szép, nekem tetszik legalábbis.”

Csapó Éva, Bezdán: „Mi nagyon szeretjük ezt a rendezvényt, a barátokkal mindig ki szoktunk ide járni, és ez egy nagyon jó kis összejövetel, mert több barátunk is van, aki külföldön él, és ilyenkor hazajönnek, és együtt tudunk lenni.”

Gazdag kínálat várta a látogatókat a kézműves kirakodóvásáron. Helyi egyesületek is bemutatták a hagyományos módon készült alkotásaikat.

Pap Franciska, tag, Ügyes Kezű Asszonyok kézimunkacsoport, Bezdán: „Itt, a háttérben ezek a nagyanyáink hagyatéka, ezek meg a mostani varrásaink, horgolásaink. Mindenféle motívumot használunk, ugyanúgy a varrásban is, régit és újat is, modernt is.”

Holpert Rozália, elnök, Piros Rózsa kézimunkacsoport, Bezdán: „Csinálunk nagyon sokféle kézimunkát, ilyen színeseket, meg fehér hímzést is. Mindenféle kézimunkát, amit el lehet képzelni.”

A találkozó mindenekelőtt Szerbia, Magyarország és Horvátország kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni.

Máté Teréz, tanácselnök, Bezdán HK: „Bezdán a hármashatáron van, azt tudjuk, Horvátország, Magyarország, Szerbia, azért is Hármas Találkozó a neve. Ez az egyetlen ilyen nagyobb megmozdulás a faluban. Különböző kézműves foglalkozók, régi konyhákat bemutatók és néptáncosok, népművészek szórakoztatják a közönséget.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kétnapos rendezvényt idén a Helyi közösség és a Bezdáni Hidak Polgárok Csoportja szervezte.

Seres Tamara, elnök, Bezdáni Hidak Polgárok Csoportja: „Mi azon dolgozunk, hogy a kultúrát, hagyományokat megőrizzük, és tovább haladjunk azon az úton, amit valakik már kitapostak. A járható utat, ugyebár.”

A műsor keretében szerbiai és magyarországi művelődési egyesületek is felléptek.

Bezdán
Hármas Találkozó
Nyugat-Bácska
Zombor

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.