Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Szerb, magyar és horvát kulturális sokszínűség - Hármas Találkozó Bezdánban

2021.08.01
11:00
2021.08.01
16:47
Forrás
Pannon RTV
Tizenhatodik alkalommal tartották meg Bezdánban a Hármas Találkozót. A bezdáni csatornaparton megrendezett népünnepélynek idén is sok látogatója volt. A találkozó az évek alatt Nyugat-Bácska egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A település apraja-nagyja kiment a csatornapartra, hogy találkozzon rég nem látott barátokkal, körülnézzen a vásárban, egyen-igyon, és megtekintse a művelődési műsort.

Foki Sándor, Bezdán: „A tradíciókat meg muszáj tartani, nem? Most majd lesznek különben a programok is, azt hiszem, hogy elkezdődnek. Úgyhogy szép, nekem tetszik legalábbis.”

Csapó Éva, Bezdán: „Mi nagyon szeretjük ezt a rendezvényt, a barátokkal mindig ki szoktunk ide járni, és ez egy nagyon jó kis összejövetel, mert több barátunk is van, aki külföldön él, és ilyenkor hazajönnek, és együtt tudunk lenni.”

Gazdag kínálat várta a látogatókat a kézműves kirakodóvásáron. Helyi egyesületek is bemutatták a hagyományos módon készült alkotásaikat.

Pap Franciska, tag, Ügyes Kezű Asszonyok kézimunkacsoport, Bezdán: „Itt, a háttérben ezek a nagyanyáink hagyatéka, ezek meg a mostani varrásaink, horgolásaink. Mindenféle motívumot használunk, ugyanúgy a varrásban is, régit és újat is, modernt is.”

Holpert Rozália, elnök, Piros Rózsa kézimunkacsoport, Bezdán: „Csinálunk nagyon sokféle kézimunkát, ilyen színeseket, meg fehér hímzést is. Mindenféle kézimunkát, amit el lehet képzelni.”

A találkozó mindenekelőtt Szerbia, Magyarország és Horvátország kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni.

Máté Teréz, tanácselnök, Bezdán HK: „Bezdán a hármashatáron van, azt tudjuk, Horvátország, Magyarország, Szerbia, azért is Hármas Találkozó a neve. Ez az egyetlen ilyen nagyobb megmozdulás a faluban. Különböző kézműves foglalkozók, régi konyhákat bemutatók és néptáncosok, népművészek szórakoztatják a közönséget.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kétnapos rendezvényt idén a Helyi közösség és a Bezdáni Hidak Polgárok Csoportja szervezte.

Seres Tamara, elnök, Bezdáni Hidak Polgárok Csoportja: „Mi azon dolgozunk, hogy a kultúrát, hagyományokat megőrizzük, és tovább haladjunk azon az úton, amit valakik már kitapostak. A járható utat, ugyebár.”

A műsor keretében szerbiai és magyarországi művelődési egyesületek is felléptek.

Bezdán
Hármas Találkozó
Nyugat-Bácska
Zombor

Most

19:35

Nincs élet a Sajóban, lényegében kihalt a folyó

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz Szlovákiában a Sajó folyóba. A feljelentést megtették, a rendőrség nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz még nagyobb mennyiségben ömlik, mint februárban.
19:32, Frissítve: 19:47

Eltévedt lövedékek

Baráth László Eltévedt lövedékek című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.
18:40, Frissítve: 19:08

Bombariadók egész Belgrádban

Miután több belgrádi általános- és középiskolában volt bombariadó reggel, délutánra már arról szóltak a fenyegető üzenetek, hogy ismeretlen tettesek bombákat helyeztek el a belgrádi hidakon, bevásárlóközpontokban, az állatkertben, éttermekben is.

Népszerű